Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тъжно: Изтърбушиха къщата на Антон Новак в Морската градина и я превърнаха в сметище
Автор: Пламена Николова 10:59 / 20.06.2018Коментари (6)16420
Къщата на Антон Новак, създателят на Морската градина, тъне в мизерия. Цялата сграда е изрисувана в графити, вратите са разбити, помещенията са пълни с боклуци, а прозорците са потрошени, видя репортер на Varna24.bg.

Недопустимо е един от символите на Варна вместо атракция да бъде язва в сърцето на Морската градина, коментираха варненци, които минават от там.

Припомняме, че в началото на април с почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласие Общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата на Антон Новак  Решението е в изпълнение на част от програмата на местната администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града.

Идеята е  къщата, намираща се в историческото ядро на Морската градина, да бъде превърната в музей на Антон Новак. Предвижда се средствата, необходими за нейната реконструкция и реставрация, да бъдат осигурени по различни оперативни програми.

Сградата е строена в началото на миналия век специално за чешкия паркостроител. Освен за създаването на Морската градина Новак има заслуги и за цялостния озеленителен план на Варна, курорта "Св. Св. Константин и Елена" и двореца "Евксиноград".

Историята припомня, че Новак не само създава Морската градина на град Варна – той проектира всички градини в града – градинката между двете сгради на театъра (тогава наречена Градската градина), парковете на Музея "Владислав Варненчик“ и на Девическата гимназия (днес – РИМ), озеленяването край църквите и по улиците на града.

Новак създава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата "Света Петка“, градините на Катедралния храм "Успение Богородично“, парка при църквата "Свети Николай“, парка при Арменското училище.

За уреждането на парка при Музея "Владислав Варненчик“, Антон Новак получава орден "За гражданска заслуга“ от правителството на Полската република.

Тридесет и пет години той влага в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване.

Управител е на Морската градина във Варна от 1895 г. Създава и малък разсадник в днешната местност "Боровец“, край Варна.

Завършва живота си в бедност.

Около 2000 г. първият варненски паркостроител се сдоби с паметник в Морската градина, а пролетта на 2009 г. на него е наречено площадчето между входа на Морската градина с прочутата колонада и Фестивалния комплекс.  








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А. Новак е голяма историческа личност не само за Варна, негови проекти са реализирани в Плевен и В. Търново, носител на държавни ордени и награди. Аромата на липи дължим на него. Голяма личност тънеща в забрава . Състоянието на къщата му е кощунство с паметта и делата му.
Aнонимен
на 21.06.2018 г.
+1
 
 
АЗ НИКАК НЕ СЪМ АНОНИМЕН ПОТРЕБИТЕЛ, КАЗВАМ СЕ ВАЛЕНТИНА ВЪРБАНОВА И ЗНАМ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ЗА НОВАК. ЛЕГЕНДАРНА ЗА България ЛИЧНОСТ, НОСИТЕЛ НА ДЪРЖАВНИ ОРДЕНИ И НАГРАДИ, НО ДНЕС - КОЙ ДА ЗНАЕ ТОВА, МАЛЦИНА СА ТЕЗИ, КОИТО СА ЗАПОЗНАТИ С ДЕЛОТО МУ.
Aнонимен
на 21.06.2018 г.
+1
 
 
КАКЪВ ПОЗОР! АКО България ЗНАЕШЕ КОЙ Е АНТОН НОВАК И КАКВО Е НАПРАВИЛ МИЛИЯ ЗА НЕЯ. ВАРНА - ДА, НО НЕ Е САМО ТАМ, А ОЩЕ И ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПАРКА В ПЛЕВЕН, ЦЯЛОТО КРАЙБРЕЖИЕ ОТ ВАРНА ДО К-С "ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ" И ОЩЕ И ОЩЕ. НАРЕЧЕН Е "ВЕЛИКИЯТ ВЪЛШЕБНИК", ТОЛКОВА МИЛ, ТОЛКОВА СКРОМЕН. СРАМ ЗА ТЕБЕ БЪЛГАРИЙО, ДА НЕ ПОЧИТАШ ХОРА, КАТО АНТОН НОВАК!
Aнонимен
на 20.06.2018 г.
+2
 
 
Трябва да си с изключително ниски нива на светоусещане, самопреценка и интелигентност, за да смяташ, че подобно драскане е нещо красиво, естетически издържано или дори само оригинално. Приканвам хората, които са извършили това да се замислят защо никой не оценява изкуството им и не ги кани да "украсят" по подобен начин нечия сграда.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: