Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Местят учениците от опасното училище в "Аспарухово" в Морската гимназия
Автор: Пламена Николова 12:13 / 21.06.2018Коментари (0)5456
© Фейсбук
Всички ученици от НУ "Васил Левски" в "Аспарухово" ще бъдат преместени от 15 септември в Морската гимназия, където ще бъдат осигурени 14 класни стаи. Децата от подготвителна група ще останат в детска градина "Морски свят", където бяха и през тази година. Това заяви днес пред протестиращи родители в зала "Пленарна" на Община Варна Елена Кенарова – началник отдел "Образование", предаде репортер на Varna24.bg.

Припомняме, че в края на миналата година училището беше запечатано, тъй като сградата бе обявена за опасна.

По време на срещата кметът на Варна Иван Портних обясни, че сградата се нуждае от сериозно укрепване, което ще отнеме време и децата няма да могат да се върнат в училището на 15 септември. 

Вчера стана ясно, че документацията от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално училище "Васил Левски“ в район "Аспарухово“ е предадена от Община Варна на Районната прокуратура на 14.06.2018 г. Обследването е извършено от проектантско бюро "Статком“ ЕООД.  От него става ясно, че констативният акт 15 на сградата "не отговаря на истината за изпълнението на строежа - извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт и това е възможна предпоставка представеният акт 15 да бъде считан като документ с невярно съдържание“. 

Сградата на НУ "Васил Левски“ бе построена на принципа на публично-частно партньорство (ПЧП), след сключване на договор между Община Варна и "Стоянстрой“ ЕООД  . Откриването на строителната площадка на новата сграда на НУ "Васил Левски“ е било през май 2011 г., а на 09.12.2011 г. е издадено разрешение за ползване на училището и въвеждане в експлоатация. 

В края на 2017 г. със заповед на кмета учениците бяха изведени от училището, поради множество подадени сигнали от директора за сериозни проблеми със сградата. Те бяха настанени в 3 сгради, с осигурена целодневна организация на учебния ден –  във ВМГ "Св. Николай Чудотворец",  в ДГ № 46 "Горска приказка" и в ДГ № 45 "Морски свят".  Община Варна предприе допълнителни мерки за осигуряване на качествен учебен процес и комфорт за учениците в ДГ № 46 "Горска приказка" – монтирани бяха  бойлер, 3 броя климатици, 5 бели дъски, ремонтирана бе т.нар. разливочна. Осигурен бе автобус, извозващ децата от бариерата на "Галатекс“ до входа на детската градина.  В във ВМГ "Св. Николай Чудотворец" и ДГ № 45 "Морски свят" не са извършвани ремонтни дейности. 

Успоредно с това бяха извършени проверки и огледи на сградата. Изискана бе наличната документация по целия строителен процес, включително всички части на техническия проект.  

На база на събраната информация бе възложено изготвяне на конструктивно обследване, геодезическо замерване за установяване изменение в геометрията на сградата и актуализация на техническия паспорт от 2011 г.  Част от установените основни проблеми в конструкцията на сградата са: несъответствие/смяна на основния конструктивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено изпълнение на най-дълга носеща греда; намалена носеща способност за вертикални натоварвания и несъответстваща на заложената в основния конструктивен проект от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се увеличава почти двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това допринася за значително претоварване на отслабената стълбищна плоча; установени процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; неправилно изпълнение на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на конструкцията. 

Планът за решаване на проблема със сградата на училището продължава с изработване на проект "Основен ремонт и реконструкция на НЧ "Васил Левски“. Предстои оценка на съответствие на проекта от специализирана надзорна фирма, издаване на разрешително за строеж, избор на изпълнител на СМР съгласно ЗОП и въвеждане на обекта в експлоатация.



Още по темата: общо новини по темата: 5
27.08.2018 »
24.07.2018 »
21.06.2018 »
20.06.2018 »
18.06.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: