Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникална древна базилика във Варна се превърна в джунгла и сметище
Автор: Пламена Николова 12:29 / 05.07.2018Коментари (3)11476
Докато в Гърция всеки камък се превръща в атракция и води туристи, то във Варна уникална базилика от римско време се превърна в джунгла и сметище, видя репортер на Varna24.bg.

Според историците, намиращите се на ул. "Хан Крум“ във Варна руини са богато наследство от най-големият и представителен раннохристянски храм в района на Варна с впечатляващи и днес размери.

Сгушена между жилищни сгради, базиликата е оградена с ръждясали ламарини и е потънала в саморасла зеленина, цветя, смокини и храсти. Върху терена са разпръснати изхвърлени мебели и други отпадъци.  

Ето какво разказва историята за обекта: На територията на Одесос, днешна Варна, са открити около 10 римо-византийски базилики. Особено голям интерес представлява комплексът от три базилики открит на ул. "Хан Крум", строени последователно една над друга през периода IV-VI век.

Археологическите проучвания на този важен раннохристиянски център продължават над 30 години и са свързани с работата на изтъкнатите български археолози ст.н.с., д-р Димитър Димитров, проф.Михаил Лазаров и н.с. Александър Минчев. Базиликата е най-просторната в региона на Варна, като размерите й са 40 на 16 метра.

Най-ранната базилика е построена в началото на V век и е била със силно скъсени пропорции (т.е по- широка от колкото дълга) и с една абсида. Просъществува само няколко деситилетия, вероятно е разрушена от заметресение. Притежавала е богата вътрешна украса от подови и стенни мозайки, стенописи и вътрешна архитектура от разноцветен мрамор. Богатството на украсата й подсказва, че това е била може би епископска църква на Одесос.

За построената на нейно място базилика това е сигурно. Построена е в първата половина на V век и е просъществувала 50-60 години. Тя е по-голяма, трикорабна, с два притвора. Изобразените върху мозайките й символи на ранното християнство са незабравими - пауни, цветя, птици.
След няколко деситилетия върху руините й е построена нова базилика, като колонадата от втория период е заместена от масивни стени, построени с преизползвани квадри от градската защитна стена на Варна. Тя е била със същия план като на втората базилика, но с мраморен под и вероятно е разрушена при превземането на града от славяните в 614 година.

Мозайките са изпълнени с разноцветни мраморни, глинени и стъклени кубчета, те са два вида с геометрични мотиви и с фигурални пана, представляващи различни християнски символи. По време на разкопките освен мозайките са открити и крипта под нивото на мозайките, в която има реликварий с капаче, изработен от цял къс алабастър, в който са се съдържали части от костици на неизвестна млада светица. Намерени са и медни монети от IV и V век, като най-късната е от 455г. и е на Петроний Максимус. Тези мозайки и находки открити на ул."Хан Крум" показват, че за два века това място е било най-важният християнски център на Одесос
Находките са пренесени в Археологическия музей, там се намират и част от мозайките. Към днешна дата пространството, където е разположена базиликата е заключено между жилищни кооперации със свободен достъп.

Във времето са предприемани частични акции на ученици и археолози от чужди държави по разчистването на базиликата, но от години тя стои занемарена в центъра на града. За нея дори варненци знаят малко, а какво остава за чуждестранните гости, които посещават морската столица?

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.07.2018 г.
0
 
 
Знаете ли кой се грижи за базиликата последните 10 години.Не са чуздестрестранни археолози а един обикновенн глупак и жена му който преминаващите отворковци считаха за служители от чистотата.
0
 
 
ВСИЧКО Е ТАКА...НА ЦЕНТЪРА СЪЩО..ОГРАДЕНО СЪС СТЪКЛО И ВЪТРЕ РАСТЕНИЯ...НИЩО НЕ СЕ ВИЖДА...ДО ПАМЕТНИКА НА АРХ.ДАБКОВ...В САМИЯ ЦЕНТЪР!!!
Мизия Тракия Македония = България
на 05.07.2018 г.
0
 
 
До църквата Света Неделя разкопките и Източната порта на Филипопол също са оставени на произвола на съдбата.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: