Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на БАБХ проговори за евтаназията на добитък в Странджа
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 15.07.2018Коментари (0)1586
© Нова тв
"Във връзка с особен контрол, който ние упражняваме по границата с Турция и вземането на проби по един по-чест надзор и мониторинг на всички стада по границата, който е във връзка с програма на ФАР, ние изследваме всички животни, които се намират на територията за шап, шарка и тази чума. Във връзка с тези изследвания ние открихме вируса. Резултатите бяха потвърдени и от лаборатория във Франция. Ние изпълняваме мерките, които са приети от всички страни в света. Това е 3-километрова зона, където се води огнището, в която се евтанизират всички животни, които са имали възможност да са в контакт с животните, на които е открит вируса". Това заяви пред БЛИЦ шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев във връзка с евтаназията на добитък в Странджа.

"Следващата мярка е 10-километрова зона, откъдето не излиза нищо. Нито мляко, нито животни. Тя е под особен контрол с дезинфекция на всички възможни точки на влизане и излизане. След това отиваме на общинско ниво, откъдето продукция може да се търгува, говорим за мляко. Става въпрос за общини, които са със същия здравен статус, тоест всички общини в Бургаска и Ямболска област, които са по границата с Турция. Това мляко от община Болярово и другите в региона може да се преработва в две мандри. Количествата, които се получават в тези райони са много по-малко, така че няма да има проблем. От там нататък най-напред комисията ни наложи санкция върху двете области. С оглед на това, което ние докладвахме като мерки, които сме предприели, свалиха санкциите за движение на ниво общини по границата", поясни Дамян Илиев. 

Пред медията шефът на БАБХ поясни какъв е рискът за България и обясни може ли да се сложи ваксина на животните. "Ако ние не докажем ефективност при изпълнение на тези мерки, може да бъде наложена санкция върху цялата страна за износ на дребни преживни и продукция от тях.  Ваксина може да се сложи, но тя води до същата икономическа санкция. Ако се сложи ваксина, е възможно страната не по-малко от две години да бъде с такъв статут да не може да изнася. Ако с тези мерки стигнем до резултат, ще има 6 месеца такива ограничения. Дано не излезе от зоните, защото тогава санкциите ще засегнат целите области, защото тогава е възможно да има санкция върху цялата страна. Това е ситуацията към момента".

На въпрос на БЛИЦ "какво ще се случи със засегнатите хора", Дамян Илиев заяви: "Вчера с министър Порожанов бяхме там, договорени са компенсациите, които би могла държавата да си позволи в момента. Има и нормативни документи, които трябва да спазваме при тези компенсации, но има разбиране, че нормативните документи, които изготвяме са на базата на това, че с тях имаме претенции ЕК да възстанови част от парите, ако тя прецени, че всичко е направено както трябва.  Министерството на земеделието готви решение и за допълнително плащане на глава. Как точно финансово ще стане все още не е ясно".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: