Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Светът на графиката превзема Арт Галерия Ларго
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 17.07.2018Коментари (0)2334
©
От 20 юли до 25 септември 2018 г. за повече от два месеца светът на Арт Галерия Ларго ще бъде светът на графиката. Международният Екслибрис Конкурс Варна, организиран от галерията, ще се проведе за трети път през август 2018 г. Анонсиращо конкурса събитие е прекрасната съвместна изложба - графика на Артистичния Директор на конкурса Юлиан Йорданов и неговата съпруга, член на журито на конкурса – беларуската художничка Анна Тихонова – Йорданова. Изложбата се нарича "Стълкновение – сливане" и това е второто ѝ издание след експозицията със същото заглавие, представена през месец юни в китайския град Тианджин. Това е първата съвместна изложба на артистичното семейство във Варна. Юлиан ще покаже 15 малки графики, изпълнени с офорт и акватинта, а Анна се представя с деветнадесет офорта в малък и среден формат. Подкрепяйки темата на изложбата, двамата художници показват и една съвместна творба.

Провокация за публиката ще бъде именно темата на изложбата. Двамата художници са напълно различни - като пол и като националност, като характер и темперамент, като светоусещане и артистичен подход, като начин на работа и себеизразяване, като творчески интереси и любими технически способи и начини на работа. Юлиан е по-динамичен, Анна е по-лирична. Неговите творби често излъчват мощ, експлозивна енергия, агресивното мъжко начало. Нейните творби често са като една лека, ефирна мелодия, носеща се из въздуха. Може да се каже, че Юлиан претворява темите, като ги разработва като създател, а Анна може да претвори същите теми като един съзерцател. Офортите на Юлиан са винаги пълни с детайли, прецизни и подробни като композиция, ангажиращи зрителя до най-малкия детайл, фокусирани върху темата и развиващи бурно и стремглаво авторовата идея. Офортите на Анна са по-обобщени, по-философски, при нея историята се разказва с дейното участие на въображението на зрителя, композицията винаги е изпълнена с лекота, с женска чувственост и артистизъм. Затова и едната част на темата на експозицията е "СТЪЛКНОВЕНИЕ". Стълкновение на теми, идеи, светоглед, на два различни творчески характера, на представители на два народа, ако щете, на две личности, живели и формирали се в два различни свята.

И от тук минаваме с удоволствие към втората част на темата на експозицията – "СЛИВАНЕ". Защото колкото и различни да са като хора и като творци двамата артисти – те все пак са едно семейство. Работят заедно, пътуват заедно, отглеждат децата си заедно, творят заедно, обсъждат идеите си заедно, спорят, смеят се, грижат се един за друг, предизвикват се един друг, вдъхновяват се един друг. След моментите на стълкновение на идеи, идват моментите на сливане на вижданията, моментите на взаимно допълване и обогатяване. Така в ателието на двамата често се раждат офорти на една и съща тема, но разработени по два различни начина.

Не пропускайте тази изложба, защото имате възможност да се насладите на творчеството на двама от най-добрите в света съвременни художници, работещи в областта на графиката. Потопете се в техния свят на нимфи, елфи, тореадори, приказни и митологични герои. Преоткрийте отново чрез техните творби бляновете по красотата и чистотата, мечтите за победи и стремежите към съвършенство, които от древни времена карат хората да издигат глави и да катерят върхове. Елате на откриването на 20 юли, петък, от 18:30 часа в галерия "Ларго“ на ул. Хан Крум № 8. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 07 август.

 

Анна и Юлиан Йорданови са във Варна не само за откриването на своята изложба, но и за журирането на конкурсните творби в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Петчленното жури начело с известният и обичан български художник Димо Колибаров ще работи и ще определи наградите в края на тази седмица – на 21 и 22 юли. На 8 август от 18:30 ч. ще бъде открита изложбата със селектираните конкурсни творби и ще бъдат обявени наградените в третото издание на конкурса. Очаквайте съвсем скоро още информация за събитията в програмата на конкурса по имейл, в сайта на галерията на www.largogallery.com и в сайта на конкурса на www.exlibris-competition-varna.org.

Анна Тихонова-Йорданова е родена на 07.11.1977 в Минск, Беларус. През 2002 г. се дипломира в Беларуската Държавната академия за изкуства в Минск, Специалност Графика. От 2004 до 2007 Анна е аспирант на Белоруската Държавна Академия за изкуства в Минск със Специалност Изкуствовед. Тя е автор на научно-изследователски публикации за беларуския и европейски екслибрис. Има 11 самостоятелни изложби в Минск - Беларус, Амрисвил - Швейцария, Регенсбург - Германия, Хамме - Белгия. Славно – Полша, Тианджин - Китай и София - България. Анна Тихонова е селектирана и участва в над 90 представителни изложби на най-престижните конкурси и биеналета за екслибрис и малка графика в света, където печели 18 различни награди. Избрани награди: Гран При на 4-то триенале Екслибрис Братислава, Словакия (2004); 1-ва награда на град Синт Никлас за дълбок печат на 15-то Международно биенале на екслибриса Синт Никлас, Белгия (2005 г.); Специална награда на журито на шестия Международен екслибрис конкурс "Biblioteca di Bodio Lomnago", Италия (2012 г.), Първа награда на Международната екслибрис изложба на конгреса на Германското Екслибрис Общество в Бад Брамштадт, Германия (2015) и др. От 2011-та за няколко години тя е ръководител на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск, Беларус и куратор на неговата екслибрис - колекция. Анна Тихонова – Йорданова е член на журито на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организиран от Арт Галерия Ларго. От 2013 год. живее и работи в София, България заедно със съпруга си Юлиан Йорданов.

Юлиан Йорданов е роден на 16 декември 1965 г. в Ловеч. През 1995 г. се дипломира в НХА "Николай Павлович", специалност "Графика" при проф. Петър Чуклев. Има 34 самостоятелни изложби в престижни галерии в България и в Ерфурт - Германия, Анкара и Измир - Турция, Антверпен и Хаме - Белгия, Минск - Беларус и Тианджин - Китай. Йорданов има над 55 участия в най-престижните световни форуми за графика и екслибрис, където печели повече от 20 различни награди. Избрани награди: Първа награда на Първи международен екслибрис конкурс, Анкара (2003), Първа награда на 32-та FISAE Международна екслибрис изложба в Пекин, Китай (2008), Специалната награда на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE Международна екслибрис изложба в Истанбул (2010), Почетен Диплом и Медал на 24-то Международно екслибрис биенале в Малборк, Полша (2013), Почетен Диплом от 7-мото Международно екслибрис биенале CONTRATALLA в Тарагона, Испания (2015 ), Втора Награда от 36-та FISAE Междунаросна екслибрис изложба във Вологда, Русия (2016), Национална Награда от Национална изложба графика Георги Герасимов, ГХГ Пазарджик, България (2017) и др. Юлиан Йорданов е Артистичен Директор на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организиран от Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София, България.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: