Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист УНГ: Проблемна трета сливица може да забави развитието на детето
Автор: Пламена Николова 12:43 / 23.07.2018Коментари (0)14460
© Varna24.bg
Въпреки, че лятото не се слави като сезонът на респираторните заболявания, опашката от пациенти пред кабинета на д-р Радослав Радев, специалист УНГ към МБАЛ "Св. Анна", не секва. По-застрашени ли са живеещите край морето от алергии и респираторни заболявания, кога се налага да бъде оперирана третата сливица при детето и други актуални теми коментира за Varna24.bg специалистът.

"Ултравиолетовите лъчи унищожават бързо бацилите и вирусите, но прегряването и рязкото охлаждане след това са предпоставки за здравословни проблеми. Ако морските бани са дозирани и не се прекалява със слънцеизлагането, нямаме повод за безпокойство и можем да считаме морето за положителен фактор. Нашето Черно море е с ниска соленост, то е 1% физиологичен разтвор. Лятото има ентеровируси, които обичат да се загнездват и водят до херп ангини и респираторни оплаквания, които причиняват отит и хрема. Протичат по-леко, но ако до два три дни симптоматично лечение проблемите не отминат, трябва да се потърси лекарска помощ. По-голяма част от алергиите, които се отключват покрай морето, са в областта на кожата и със стомашно-чревни оплаквания. Но има алергични състояния с хронична хрема, които се обострят. Морето и слънцето са фактори, които заключват тези състояния. Появяват се пациенти с кръвотечение от носа. Кървенето при децата не е тежък симптом, както при възрастните. Най-често това е заради отключено или обострено респираторно заболяване. Един ринит или риносинузит протичат с кървене. Излагането на слънце води до кръвонапълване на кръвоносните съдове около шията и главата и това усилва кървенето.

Относно въпросът "мода ли е махането на третата сливица при децата?" Преди известно време бях на един такъв конгрес, където бяха събрани специалисти от няколко специалности – дерматолози, алерголози, пулмолози и УНГ. Получи се интересна дискусия - докъде с конвенционалното лечение и медикаментозното и откъде нататък с хирургичното. Всички бяха на мнение, че ако едно лечение не дава резултат, то не може да се счита за абсолютно. Ясно е, че една хипертрофирала трета сливица, води до нарушение в носното дишане.  Има един сино-бронхиален синдром. Един синузит никога не е само синузит, той е винаги риносинузит. Той рано или късно води до бронхит. Стичащ се по носоглътката инфектиран секрет към белия дроб води до това. Третата сливица стои на пътя на тези инфектирани секрети. Тя в един момент до такава степен хипертрофира и се разраства, че води до пълно запушване на носното дишане.  Децата започват да хъркат най-често. Отпуснати и разсеяни са през деня. Тя е причината да не се вентилира достатъчно мозъка с кислород заради нарушеното дишане, хъркането  и паузите в дишането под формата на сънна апнея. Това рефлектира в училище при усвояването на материала. Трябва ли да подлагаме едно дете на тези "екстри“, след като има решение на проблема? На този конгрес, за който говорих, изразиха мнение колегите, че "сандвич“ терапията е добра.  Това означава, че се прави медикаментозна подготовка на пациента, отстраняваме причината, било то в носа, било в третата сливица, и продължаваме с медикаментите", сподели д-р Радев.

Според него клиниката по УНГ към МБАЛ "СВ. Анна" разполага с отлично подготвени специалисти и апаратура и е излишно да се търси помощ от столични клиники или такива в чужбина.

"Ние използваме активно радиохирургията, която е едно голямо благо. Ние имаме най-големия опит с преминали възрастни и деца при сънната апнея и хипертрофията в носа", каза още специалистът.

Според д-р Радев, ако искаме да помогнем на детето си да бъде здраво трябва да бъдем много внимателни как и с какво го храним, тъй като затлъстяването често води до алергии и други здравословни проблеми.

"Третата сливица е лимфоидна тъкан. Разрастването й е необратимо.  Храненето има един такъв аспект. Колкото повече пълнеем, толкова повече мазнини натъпкваме в клетката. Тя се прераздува механично и по този начин ние отделяме в организма си провъзпалителни фактори. При възрастните се стига до атеросклероза. При децата тези фактори увеличават даден орган, в случая носната лигавица и третата сливица. Това се подпомага от затлъстяването. Ние не трябва да прераздуваме организма и клетките си с мазнина. Това е моят съвет, не трябва да презапасяваме организма с килограми, за да не храним алергията и хипертрофията“, каза още специалиста.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: