Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Ясно е коя е морската столица, не догонваме Бургас!
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 24.07.2018Коментари (32)15371
© Varna24.bg
Ремонтът на бул. "Васил Левски" във Варна е най-важният проект за града и е най-мащабният за последните три десетилетия. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV кметът на Варна Иван Портних.

Той подчерта, че с него ще се преразпредели вътрешният трафик в града, тъй като минава под трите основни булеварда – "Цар Освободител", "Сливница" и "Владислав Варненчик". От друга страна, ще спомогне и за отвеждането на транзитния трафик през града на туристи на север към курортните комплекси "Св. св. Константин и Елена", "Златни пясъци", "Албена". 

Докато общината се гордее с най-мащабния си обект, експертите твърдят, че той е нефункционален и няма да постигне основния ефект – да облекчи движението.

Според председателя на Камарата на геодезистите Йоан Каратерзиян проектът е сбъркан изначално – първо държавата отпуска пари, след това започва проектирането. 

"Всъщност проектирането се извършва, докато върви строителството и по стари регулационни планове, да не говорим и за грешна кадастрална карта, какъвто е и случаят със стадион "Спартак", подчерта Каратерзиян.

Проектът е минал през различни обществени обсъждания, били са консултирани на практика всички необходими специалисти, отговори Портних на критиките. Този проект ще реши проблеми, трупани с десетилетия, категоричен беше той.

Бул. Васил Левски" се прочу с недоразумение, като премина през трибуните на стадион "Спартак".

"Локалното платно засяга наистина няколко реда от седалките, в действителност обаче самото трасе на булеварда е още от 60-те години. Когато навремето са изграждали трибуните, са стъпили в трасето на булеварда", коментира Портних.

Той допълни, че е започнал ремонт на стадион "Спартак" и се изгражда съвсем нова трибуна за феновете.

Портних коментира и проекта за интегриран градски транспорт, който е на стойност 115 милиона и все още не е завършен. Отдавна монтираните автомати за продажба на билети по спирките и в автобусите не работят. Миналия ноември системата беше тържествено пусната, но само по една линия с десет автобуса.

Осем месеца по-късно промяна няма. А билетите, както и преди 30 години, се продават от контрольорите.

Билетната система е инсталирана, тествана и работи. За да заработи в цялостен мащаб и да работи ефективно, трябва да приключат мащабните ремонти в града, подчерта Портних. В момента над 10 линии не се движат по маршрутите си, което пречи на функционирането на самата система, заяви той. По думите му трябва да се приемат също новата транспортна схема след края на ремонтите и новата тарифна схема. Полагаме всички усилия да направим сериозна трансформация в градския транспорт, увери кметът на Варна.

Проблемите с дъждовната канализация във Варна са дългогодишни, изтъкна още той. В ниската част се събират дъждовните води от по-високата част. Проблемите са два. В централната градска част е изградена канализация още през 40-те години на миналия век, която е смесена дъждовна и битова в едно. Другата основна причина за достигането на дъждовните води до ниската част на града от по-високата е липсата на пресичащ колектор – трябва да се доизгради колекторът "Битоля – Пирин", който да пресече дъждовните води още в по-горната част на Варна.

По думите му проектът за разделянето от битовата от дъждовната канализация в централната градска част е на стойност около 60 милиона лева, а колекторът "Битоля – Пирин" е на стойност около 40 милиона.

През тази година по данни от летището и хотелските комплекси отчитаме изключително добър туристически сезон, заяви още кметът на Варна.

Запитан за обновяването на Бургас и Варна, той каза: "Ясно е коя е морската столица - Варна. Да, в Бургас се случиха много добри неща. При нас предната администрация явно не е знаела как да борави добре с европроектите. Показахме едно ударно темпо по обновяване на града ни във всички сфери на социално-икономическия живот. Радвам се, че всъщност с оптимизация на общинския съвет, активна работа по европейските програми и сериозна подкрепа от правителството ние не само запазваме, ами и и ускоряваме този темп, така че клишето, че Варна е догонваща е абсолютно неправилно",  обобщи Портних.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.07.2018 г.
0
 
 
Аз съм от Бургас и много го харесвам.Варна също е много хубава,няма смисъл да се дразним за глупости.Тези които ни управляват те ни делят и ни гледат сеира.Трябва РЕВОЛЮЦИЯ да се направи,да си оправим държавата, че изчезваме като врабчетата и пчелите.
Aнонимен
на 26.07.2018 г.
0
 
 
Сухите шадравани не работят защото няма интерес от страна на фирми за поддръжката им,това е причината.Четох статия пролетта за това
Aнонимен
на 26.07.2018 г.
0
 
 
Най ме боли от лошата култура на гражданите на града.Нормално ли е след почистването на подлезите от спрейове и графити отново да бъдат драскани,ами възпитавайте си децата на грижовност и отговорност.До кога ще се наливат средства за едно и също нещо,после нямало пари.Човек не може да се зарадва на чистота и красота,веднага се унищожава,нали от нашите джобове се вземат пак тези средства.Вместо да се направи нещо друго ,то пак за същото се отделят пари.Къде ще му излезе края така.Ами само това ли е,после мръсно било,пейките счупени ,изпочупени кошчета за боклук,ами как да е ,от кого зависи да не е така -от нас нали?Излезте на вън ,в друга държава и вижте отношение към обществена собственост,съпоставете и кажете кое ви харесва и защо те магът а ние не.
Aнонимен
на 26.07.2018 г.
0
 
 
Във вас ни е надеждата г-н кмете,нека Варна да си бъде същото бижу както винаги е било,всичко зависи от управниците и от парите които се отделят за града ни.Варна винаги е била значима за Черноморието и за страната ни независимо от нагласата на някой политически партии.Ако умишлено се наказва Варна заради пристрастия това е в ущърб на гражданите и гостите на града.Това е престъпление и невежество на определени политици които се ръководят от тесни интереси.
Aнонимен
на 25.07.2018 г.
+1
 
 
Много ясно е,че не догонваме Бургас! От 2009 година откакто ГЕРБ е на власт във Бургас се наляха милиони евро! А Варна беше превърната в гробище,със унищожена индустрия?! Бойко беше казал,че Варна е село?!
0
 
 
Много си го обичам града, Бургас слабо ме интересува, но факта, че Варна е превърната в кенеф е безспорен факт..... Едно нещо няма което да функционира поне малко от малко нормално, ко остава за градския транспорт, който съществува на аматьорски принцип рџ?‰ Тъжно ама....
0
 
 
Хващай пътя. Никой не те държи на сила
0
 
 
Най-хубаво е да се гръмнеш, тъпанар!
0
 
 
САМ СИ ВЯРВАШ НА ГЛУПОСТИТЕ КРАДЛЬО.....
КЪМ НЕЗАБАВЕН ЦЕЛЕВИ ОДИТ - ОТ СТРАНА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ; ДОСЕЖНО БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ПРОГРАМИ СВЪРЗАНИ, С НАСТОЯЩОТО КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ НА ГРАДСКАТА ОКОЛНА СРЕДА ВЪВ ВАРНА-ГРАД И ПРЕДГРАДИЕ "АСПАРУХОВО".одели какво ново....
на 24.07.2018 г.
0
 
 
ВСЯКАК РАЗПАДАЩИЯ СЕ ВАРНА-ГРАД ЕКОЛОГИЧЕСКИ БЕДСТВА.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: