Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
RADAR фестивал започва днес във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 03.08.2018Коментари (0)1621
©
Настройте радара на сетивата си на фини честоти, защото за 5-та поредна година, между 3-ти и 5 август ще се проведе фестивалът, обединяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music. Юбилейното издание ще запази традицията да провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запазва по-късните часове за електронните и експериментални проекти. Сред основните акценти попада откриващата вечер (3 август, 19:30ч.), в която съвременен танц и перкусии ще изследват физическите измерения на звука от партитурите на New York School. В това ще си партнират Хердър Уеър и Татяна Колева. Хедър е един от най-изявените танцьори в Холандия. Носител е на престижната наградата Златен лебед за най-добър танцьор на 2010. За Татяна Колева Ню Йорк Таймс пише: "страхотен перкусионист... брилянтно изсвирено представление ... експлозивна енергия...". Татяна в момента живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна програма с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.

Втората вечер в залата (4 август 19:30ч.) е посветена на концерта на Стоимен Стоянов–Nocktern, който успешно съчетава нео-класика с електроника. Последният му албум Pieces of Lyla е плод на участието му в международния ден на пианото, създаден по инициатива на Нилс Фрам. Голямата звезда в програмата ще се качи на сцената на 5-ти август от 19:30ч. Симин Тандър е последното откритие в легендарния списък на лейбъла ECM. Родена в Германия, с корени в Афганистан, младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции и импровизации. Често пее на измислен език както и на Пашто. Американското списание All about jazz пише за нея : Симин Тандър е полиглот с креативността на Мередит Монк и инвенцията на Гретчен Парлато. На RADAR ще я чуем в компанията на българския пианист Димитър Бодуров и немския барабанист Йенс Дюппе. Програмата им е еклектичен микс от песни на Ленърд Коен, Ник Дрейк и Том Уеитс, както и собствени композиции, преплетени с импровизации.

Двете вечери в двора нямат нужда от представяне на почитателите на електронния звук. Ще видим Ангел Симитчиев като DAYIN с последния му албум  Lights Polluting the City, посветен на разрушението на красивите нощни пейзажи от светещите неонови реклами, билборди и табели. Веднага след него ще застъпи небезизвестният Иван Шопов, придружаван от визуалният артист и отскоро негова съпруга - Лора Шопова в проекта Branches. На 5 август приключението RADAR ще завърши с резултата от артистичната резиденция, провела се в рамките на фестивала. В тазгодишното ѝ издание ще участват електронният артист Йоанна Робова, тромпетистът Нейко Бодуров и визуалният артист Владислав Илиев. За финал на основната програма на сцената ще се качат момчетата от DAYO, които направиха истински пробив, след като парчета от албума им, съчетаващ джаз и хип-хоп, попаднаха във влога на американската звезда Уил Смит. Специално за RADAR на сцената с тях ще се качи талантливият тромпетист, добре познат на джаз феновете – Росен Захариев – РОКО.

В съпътстващата програма (4 август от 16 до 18ч.) е включена лекция, посветена на авторите и творбите, преобърнали хода на историята, както и вече традиционния детски модул. Тази година най-малките ще гледат куклено-музикалното представление Латерна фантасмагорика. Мястото е зеленият и слънчев двор на Карин дом в Морската градина, а 20% от приходите от билети за съпътстващата програма ще отидат в полза на тяхната програма за деца със специални нужди -  ранна интервенция. 

Билети на касите на Epay и онлайн, на библиотека Рапана, както и преди концертите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: