Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хепиенд! Варненски адвокат върна на семейство 9 от 11-те им деца
Автор: Пламена Николова 15:06 / 03.08.2018Коментари (2)15031
© Фейсбук
Бащата с три от децата
Варненският адвокат Петър Николов, който стана и адвокат на годината, успя да се пребори със социалните и върна на многодетно семейство от Русе 9 от общо 11-те им деца, които бяха настанени в приемни семейства и институции. До края на годината се очаква и останалите две деца да бъдат в прегръдките на мама и татко. Радостната новина съобщи самият той за Varna24.bg

"С идването на лятото започнаха да идват и добрите новини за многодетното семейство от Русе, което остана без децата си. Както може би знаят вашите читатели, децата бяха отнети от социалните служители в гр. Русе. Ние обжалвахме тези заповеди за настаняване в професионални приемни семейства като твърдяхме, че няма законови основания затова, тъй като децата не се намират в риск. Съдът вече в 6 съдебни акта, които влязоха в сила, се произнесе, че няма основание децата да бъдат настанявани в други семейства. След тези решения социалните служители прецениха, че за едно от децата е добре да се прекрати мярката и по свое желание издадоха заповед за нейното прекратяване. В съдебна процедура сме за още три деца, очакваме съдебни решения на втора инстанция, тъй като социалните обжалват решения на Окръжен съд, които са в наша полза. По едно от делата съдът постанови, че детето ще остане в приемно семейство, но започваме процедура по ново дело, тъй като има промяна в обстоятелствата. Ако мога да обобщя, тъй като работата е много и делата са много, две от децата са в приемни семейства към настоящия момент, а скоро бройката на децата, върнати при семейството ще стане 9. До края на годината вярвам, че ще приключим случаите и с останалите две деца. Родителите са много щастливи, защото отново започнаха да събират своето семейство. Това им вдъхва кураж и увереност, че този случай ще приключи, макар и с повече съдебни процедури, отколкото очаквахме. Магистратите като цяло се произнасят в наша полза“, обясни адвокат Николов.  

Ето какво се посочва за семейството на Ивелина Илиева Зартова и Красимир Тодоров Тодоров в документите по делото: 

Родителите съжителстват на семейни начала. Имат тринадесет живородени деца, от които двама близнаци.

Издадени са общо 10 заповеди за спешно настаняване в приемни семейства на 10 деца от това семейство.  

Две от децата в семейството са починали. Мартин е починал на 15.06.2014г. след битов инцидент. С влязло в сила прокурорско постановление е прието, че смъртта на детето се дължи на нещастен случай. 

В последното постановление прокурорът изпраща  материалите на Районна прокуратура Русе по компетентност за разследване на престъпление по чл. 122 от НК и/или 182 НК, тъй като имало данни, че заболяването на Любомира, починала на 14.01.2017 г. в МБАЛ Русе, е свързано с лоши хигиенно-битови условия, лош диетичен и двигателен режим и несвоевременно търсене на медицинска помощ от родителите Ивелина Зартова и Красимир Тодоров.  Родителите на починалото дете Любомира не са привлечени като обвиняеми. Представеното прокурорско постановление доказва единствено, че няма данни за престъпление от компетентността на Окръжна прокуратура Русе с пострадал детето Любомира. В мотивите към прокурорското постановление се споменава и пожарът през месец януари 2018 г., който е предмет на разследване по досъдебно наказателно производство под надзора на Районна прокуратура. И при този инцидент, причината за който все още не е установена безспорно, не може да се приеме за доказан извода на прокурора, че децата били оставени без надзор и едно от тях предизвикало пожара.

Описаните трагични събития са споменати мимоходом в молбата на ДСП за настаняване на децата в приемно семейство по съдебен ред. Причината вероятно е в това, че вината на родителите във връзка с тези инциденти не е доказана по надлежния ред. Инцидентите не са разгледани от ДСП като факти, доказващи липса на родителска годност.

Майката на Ивелина Зартова не работи. Когато децата са били отглеждани в семейството, през месец януари 2018 г.майката е получила социална помощ за отглеждане на десет деца в размер на 379,10 лв. Бащата Красимир Тодоров от 4.01.2017г. работи като шофьор на товарен автомобил в "Бакник“ ЕООД на трудов договор с основно месечно възнаграждение 590 лв.  Работодателят "Бакник“ ЕООД подпомага семейството чрез парични дарения в размер на 1500 лв. месечно.  

Красимир Тодоров е закупил на 27.03.2015г. недвижим имот  922 кв.м. заедно със сграда 24 кв. м. във вилна зона с. Пиргово, м. "Одяланика“ или "Капаклийка“, където  семейството е живяло в един период.

Пожарът е възникнал на 28.01.2018 г. в обитавано под наем жилище в гр. Русе, ул. "Екзарх Йосиф“ № 14. От 30.01.2018г. семейството заживяло в с. Бъзън, където било настанено с помощта на работодателя на бащата и кмета на селото. На 12.02.2018г. бащата Красимир Тодоров сключил договор за наем на апартамент гр. Русе, ул. "Ген. Гурко“ № 1, бл. "Строител“ – спалня, хол, кухня при месечен наем 300 лв. Свидетелката Марияна Петкова Георгиева, разпитана от районния съд, е посещавала това жилище, и е видяла добри условия за живеене.

В момента родителите живеят под наем в гр. Русе, ул. "Родосто“ № 5 – къща на един етаж и бечов етаж, състояща се от спалня, хол, детска, кухня, баня и санитарен възел. Жилището е обзаведено. Договорът за наем е сключен с Ивелина Зартова на 20.06.2018 г. при месечен наем 300 лв. Майката посочва пред окръжния съд, че причината за преместването е критиката на социалните работници, че апартаментът на ул. "Гурко“ е малък за семейството. В момента при родителите живее само едно дете Светослав на 13 години. Едно от децата е навършило пълнолетие и живее отделно, а всички останали деца са настанени в приемни семейства.  

Педагозите, работили с децата, считат, че майката полага грижи за облеклото на децата. Забелязват, че тя проявява положително отношение към заниманията в детската градина и подкрепя децата в различни дейности.  Поради ангажимента към всички деца майката не е в състояние да осъществява контрол на нужното ниво. Бащата има по-голям авторитет пред децата и те се отнасят към него с нужното уважение.

Социалният доклад, въз основа на който е издадена заповедта за временно настаняване в приемно семейство по административен ред, дава информация, че основните битови потребности на децата са задоволявани от майката и бащата. До момента на доклада основните грижи се полагани от родителите. Децата имат личен лекар. Поставени са всички имунизации. Привързани са към родителите си и към братята и сестрите си.  

Свидетелката Марияна Петкова Георгиева, разпитана пред районния съд, установява, че между родители и деца има силна привързаност. Децата са добре обгрижени. Облечени са подходящо, държат се добре, макар и да са палави, което е нормално за момчета на тяхната възраст. Свидетелката е посещавала апартамента на ул. "Гурко“. Апартаментът е обзаведен. Свидетелката рядко е виждала семейство, в което децата да са толкова силно привързани към родителите си. По-големите деца са грижовни към по-малките.  

Според изводите на съда по делото не е установено на родителите да им липсват лични качества и това да ги определя като негодни родители. Те са създали многодетно семейство и правят всичко възможно да го запазят цяло, здраво и сплотено. Не им достигат само парите, които бащата получава като заплата, и точно в тази насока следва държавата да ги подпомогне така, че доходите на семейството да достигнат статистическите показатели за нормална издръжка.  

Децата израстват и се възпитават нормално в семейната си среда с дейното участие на родителите им. Това поначало е най-добрата среда за тях.  

Извеждането на децата извън семейството е било травматично за тях. Лишени са били от нормален контакт с родителите си и с братята и сестрите си в името на една цел за по-добро задоволяване на материалните им потребности, която не може да бъде оправдана. В този случай преценката на ДСП е била погрешна, макар и вероятно добронамерена.  

Коментара на адвокат Петър Николов може да видите във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.08.2018 г.
0
 
 
Позор!Подиграват се с българскоро семейство и социалните и безхаберните властниците! !!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: