Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП хвана разреден алкохол по морето
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 17.08.2018Коментари (0)1505
©
Разреденият алкохол и опитите за заблуда относно вида на напитката са основните нарушения, които Комисията за защита на потребителите (КЗП) установява при проверките си в заведенията, ол инклузив комплексите и търговската мрежа. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в рубриката "Чети етикета“ по bTV.  

"Резултатите от наскоро взета проба показаха, че вместо минималните 40 градуса за концентрат, една бутилка "уиски“ беше с показател малко над 20 градуса, което по-скоро е типично за вино. Хванахме и случай на продажба в търговската мрежа на една напитка, върху етикета на която пишеше с малки букви: "с аромат на“ и с много по-големи букви "уиски“, даде примери Маргаритов. Той добави, че последният има характер на нелоялна търговска практика и Комисията е взела решение тя да бъде забранена.   

Маргаритов отбеляза, че Комисията има много успешни съвместни акции с Агенция "Митници“. Той припомни фрапантния случай отпреди две години, когато при проверка в заведение бе задържано сериозно количество алкохол – над 100 литра, в бидони, поставени в имитиращи контейнери за смет. "Идеята е да се ограничи до миминум възможността такъв алкохол да бъде пласиран. Очевидно се правят опити, но пък и ефективността на институциите в последно време е доста сериозна и това се вижда по резултатите от извършваните проверки“, изтъкна той.

"Хубавото е, че в последните години няма опасен алкохол и инциденти, свързани с употребата на такъв алкохол. Но това, че се правят опити от страна на търговци за измами, не е добър атестат и затова контролната дейност трябва да продължи сериозно“, каза още председателят на КЗП. И уточни, че това е особено важно в ол инкрузив комплексите, където се предлага разливен алкохол и където по-често след изземавене на проби се установяват отклонения.  

"Градусовото съдържание, което като минимум за всяка една от спиртните напитки е поставено в закона, не се достига. Напротив – оказва се, че с вода основно се понижава, за да се увеличи количеството“, посочи Маргаритов. Той препоръча във всеки случай, в който още при опитването на дадена напитка потребителите имат някакво съмнение, че нещо във вкуса не е наред – не само, че може да бъде по-слаба, отколкото е обикновено, а че има притеснителна вкусова специфика, която не е типична за такъв тип напитка, веднага да спрат консумацията и да сигнализират. "Когато нещо е евтино и очевидно няма как с печалбата, която се калкулира и с акцизите, които трябва да се плащат към държавата, тази стойност да бъде обоснована, то най-вероятно не е направено както трябва и според изискванията. Ние сме на разположение, който усети някакъв риск, може да се обърне към нас“, завърши председателят на КЗП.  

Санкциите за нелоялни практики за производителите и търговците на алкохол са от 3 000 до 30 000 лв.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: