Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енергото ни учи как да пестим от климатик в жегите
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 21.08.2018Коментари (0)2797
©
Сметките за ток на домакинствата през лятото се влияят до голяма степен от времето и режима на работа на климатиците в горещините. Тази година лятото не започна с непоносими жеги, но през този месец високите температури се завърнаха. В тази връзка ЕНЕРГО-ПРО предлага няколко полезни съвета на своите клиенти за оптимизиране на работата на климатиците и съответно разходите за електричество в домовете.

·         Като начало е важно да пускате щорите през деня, за да подпомогнете работата на климатиците и да предотвратите навлизането на топлина през прозорците. Едновременно с това осигурете добра изолация на дограмата.

·         По възможност използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки, се възстановяват за период от 1 до 5 години, благодарение на по-ниската консумация на ток.

·         Съобразете размера на климатика с квадратурата на помещението. Малкият няма да успява да охлажда ефективно, а големият ще реализира излишни загуби.

·         Препоръчително е климатикът да бъде монтиран на място, отдалечено от пряка слънчева светлина, за да не се затруднява работата му.

·         Преграждането на уреда с растения или мебели затормозява нормалното му функциониране и води до излишен разход на енергия.

·         Поддръжката на филтрите чисти и регулярната профилактика е от значение за безпроблемната работа и ефективност на климатика.

·         За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е икономично климатикът да се оставя да работи цял ден. Препоръчително е да използвате таймер, с който да нагласяте включване на уреда час-два преди да се върнете от работа.

·         Важно е температурата, която избирате за охлаждане на помещението, да е разумна и адекватна спрямо външната. Дори при температури над 30 градуса навън, настройвайте термостата в порядъка от 24-27 градуса, което е напълно достатъчно, за да се чувствате комфортно. Използването на опцията изсушаване на въздуха също е решение, което води до икономии.

·         Функционална добавка дори и към най-добрата климатична система е инсталирането на вентилатор на тавана в стаята. Той значително подобрява циркулацията на въздуха в помещението и по-този начин се постига охлаждане значително по-бързо.

·         Климатикът трябва да е инсталиран далеч от нагряващи уреди като телевизор, компютър, музикални уредби, лампи и други подобни. Сензорите на термостата ще улавят загряването на електроуредите и това ще доведе до по-дългата работа на цялата климатична система.

·         Въздушната струя трябва да е насочена нагоре при режим на охлаждане, защото най-топлият въздух се намира именно в горната част на помещението. Такъв режим на работа допринася за по-ефективното и равномерно разпределение на температурата в стаята.

·         Повечето климатици разполагат с много възможности за настройки, една от които е режимът "Economy". Чрез него ще намалите мощността на климатика, така че да достигнете предварително зададената температура малко по-бавно. За сметка на това този режим на работа предлага комфорт и ще спестите от разхода си за ток.

·         Турбо режимът на уреда използвайте само при прекалено високи температури навън или при първоначално пускане, той е една от причините за по-голяма консумация на климатиците през лятото, тъй като предполага работа на пълна мощност, макар и за кратко време.

Ако желаете да подпомогнете охлаждането на дома с климатик, можете да се въздържите също и от използване на фурната и другите уреди за топлинна обработка. Вместо това по-малък разход и по-малко отражение върху топлината в помещението ще имат нейните котлони и микровълновата печка. Добър летен вариант е и използването на барбекю на терасата или в двора.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: