Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Синдикален лидер от Варна разкри защо се е стигнало до трагедията с пожарникаря край Пловдив
Автор: Пламена Николова 09:41 / 22.08.2018Коментари (0)6929
Част от автомобилите, използвани от огнеборците в страната, са нестабилни и опасни. Това е и причината за трагичния инцидент, при който загина пожарникар край Куклен. Това коментира за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

"Според нас причината за трагичната загуба на колегата ни от Пловдив не е в обстоятелствата, а в самата техника, която е закупена от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ тъй като има висок център на тежестта, т.нар. "жив товар“. Това е водата, която е в цистерните. Автомобилът е предвиден за горски пожари, закупен по оперативна програма "Регионално развитие". Този автомобил би трябвало да е предвиден за работа в пресечена местност – гори, ниви, поляни и то при екстремни условия. Нали разбирате, че това е екстремна ситуация. Този автомобил трябва да бъде издържан по всички стандарти за безопасност.  Важно е да отбележим, че този проблем е на европейско ниво. През август 2017 г. със същия модел автомобил има катастрофа, в която загива германски пожарникар. Има разследване и дело, в което доказва, че автомобилът се е движил с 30 км/ч и има изнесен център на тежестта, който води до преобръщане.

Друг много съществен проблем е това, че нямаме изградени полигони за пожарни автомобили. Място, където водачите на такива автомобили да тренират за реакция в екстремни ситуации. Имаме наредба, която регламентира специалния режим на движение, която през 2010 г. беше променена. Преди това имаше заложено изискване нашите водачи да са задължително с С и D категория. След това този текст беше премахнат от наредбата и в момента водачите са само с С категория.

Относно въпросът ви дали техниката във Врана е сигурна? Имаме автомобили като тези в Пловдив, Ловеч, Бургас, Велико Търново, те са едни и същи, закупени по една и съща програма. В момента същия модел пожарни автомобили, за които говорим, че са рискови, има в Дългопол, Втора районна служба "Защита населението“ гр. Варна и в Долен Чифлик. Неофициално имаме информация от колеги, че се чувстват несигурни с тези автомобили.

Важен момент е това, че при търг за закупуване на пожарни автомобили, водещ критерии е най-ниската цена. Това не трябва да е така. Според спецификата те отговарят на изискванията, но това е само по документи. Едно от изискванията е тези автомобили да издържан на 30-33 градуса наклон. Тези зададени критерии обаче не предвиждат екстремната ситуация. Ние затова искаме да се направи обследване на полигон, в движение, тогава да видим как се държат тези автомобили на пътя.

А иначе проблемите са много и съм го споделял неведнъж. От битов характер са главно. В момента се строи пожарна служба в "Аспарухово“, което се проточва близо пет години. Кадрови проблем също имаме. В курортните комплекси нямаме изградени пожарни участъци и се командироват служители от страната. Идват колеги от малки районни служби, където не разполагат с техника като нашата и тук те срещат затруднения. Във Варна знаете трафикът е много натоварен заради ремонтите, а колегите нямат опит. Създават ни проблеми и неправилно паркираните автомобили. Създават ни проблеми и хората, които карат агресивно на пътя. Отделно от всички тези обстоятелства водачът трябва да се съобразява и с изнесения център на автомобила. Това създава предпоставки за ПТП и стрес сред нашите служители да си вършат качествено работата“, каза Ивайло Янчев.

Вижте повече във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 2
12.09.2018 »
20.08.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: