Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще отбележи деня на 13-те поименни безсмъртни българи
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 24.08.2018Коментари (0)2860
©
На 28 август 2018 г., от 18:00 ч., в гр. Варна, в сградата на Радио Варна, ще бъде отбелязана тържествено 25 годишнината на идеята на Ваклуш Толев за "Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи" и 75-годишнината от кончината на Цар Борис ІІІ – Обединител.

В същия ден fт 17:00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред балерефа на цар Борис ІІІ – Обединител, в градинката зад съдебната палата, между паметника на Цар Калоян и катедралния храм Св. Успение Богородично.

От 14:30 ч. в гр. Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя пред стелата на мястото, определено за изграждане на Дом-светилището.

По инициатива на Фондация "Безсмъртни българи" и сдружение "Общество Път на Мъдростта" Денят на 13-те безсмъртни българи ще бъде отбелязан и в София, Пловдив, Видин, Добрич, Стара Загора, Хасково, Бургас и др. 

Преди четвърт век във Варна на 28 август Ваклуш Толев за първи път прокламира идеята си за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на 31 поименни безсмъртни българи. Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

Те са изведени от духовния ръст на 13-вековното битие на България. Тези личности не са само минало величие, а въплъщават идеи и път за бъдеще, от които се нуждаем в настоящето. 

На 13 декември 1997 г. в Пловдив, учреден е Инициативен комитет от над сто културни институции за осъществяване идеята на Ваклуш Толев, който се обръща с възвание към българската общественост и анонсира идеята в десетки градове на страната.

На 28 януари 2003 г. във Велики Преслав, Общинският съвет утвърждава с решение листата на 13-те безсмъртни българи и място за построяване на Дома-светилище.

Изработен и дарен е архитектурен проект на бъдещия Дом-светилище от българския архитект Алеко Христов.

На 13 февруари 2005 г. официално е обявено създаването на фондация "Безсмъртни българи“, която да набира средства за изграждането на Дом-светилище за 13-те безсмъртни българи и да работи за утвърждаването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи.

На 28 август 2013 г. в София, за първи път е представена пред обществеността изложбата "13 безсмъртни българи“, която впоследствие гостува в над 30 града в страната

На 28 август 2016 г. в  Велики Преслав. Фондация "Безсмъртни българи“ откри информационна стела на мястото, където ще бъде издигнат Домът-светилище на 13 безсмъртни българи.

Учреден е почетен знак – плакет, който се връчва на личности и институции с принос към реализирането на идеята.

За първи път почетният знак – плакет с благодарствен адрес е връчен тържествено на кмета на Велики Преслав д-р Александър Горчев за приноса на Общината за реализиране на идеята.

Ежегодно чествания на Деня на 13-те безсмъртни българи се организират в цялата страна, както и тържества по повод бележити дати и годишнини от историята ни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: