Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев с визия за изграждането на по-силна правосъдна система на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 30.08.2018Коментари (0)1416
©
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше избран за докладчик на Европейския парламент по важен регламент относно сътрудничеството между съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела. Радев ще бъде и докладчик от страна на ЕНП относно регламента за връчване на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела.

"С двете предложения се цели модернизацията и цифровизацията на съдебното сътрудничество по трансгранични граждански и търговски дела в целия ЕС. По този начин ще се улесни достъпът до гражданско правосъдие, той ще стане по-евтин, по-ефикасен и по-лесен за гражданите и предприятията“, коментира българският евродепутат.

С регламента за събиране на доказателства се създава общоевропейска система за пряко и бързо предаване и изпълнение на молби за събиране на доказателства между съдилищата и се определят точни правила относно формата и съдържанието на такива молби. По-специално, се подобрява съответната Хагска конвенция чрез въвеждането на съвременна и ефикасна система за преки контакти между съдилищата. Освен това, се дава възможност за директно събиране на доказателства от съдилища в други държави-членки.

Икономии между 30 и 78 милиона евро приблизително на година в целия ЕС могат да бъдат направени с регламента относно връчването на документи, който предлага въвеждане на задължение за съдилищата да обменят трансгранично документи по електронен път. По много граждански или търговски производства съдилищата трябва да получат доказателства от друга държава-членка. Така например може да е необходимо да бъде разпитан свидетел по производство за развод или по дело за неплатени задължения между две дружества. С новите разпоредби се насърчава и използването на видеоконференция, което именно ще улесни разпита на лица, без да се изисква от тях да пътуват до друга държава.

"Модернизацията на тези регламенти ще допринесе за изграждането на силна правосъдна система на ЕС, която е в полза на гражданите и предприятията и представлява съществена предпоставка за създаването на цифров единен пазар и за насърчаването на електронното правосъдие“, категоричен е Емил Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: