Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Завърши киномаратонът от 112 филма във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 05.09.2018Коментари (0)2112
©
В програмата на кинофестивала "Любовта е лудост" бяха представени 112 пълнометражни игрални филма, документални и късометражни заглавия. 

На сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци  получи фестивалната награда за цялостен принос към българското кино. Той сподели, че му предстои участие в няколко проекта, и не би искал да приема приза като финал или раздяла с творческите си търсения.  

Журито с председател Клаудия Ландсбергер, Холандия, съосновател и първи президент на European Film Promotion, член на Европейската филмова академия, и членове: драматургът от Германия Хелмут Шьодел, Катерина Шпица - Русия, актриса, Луис Диого - Португалия, режисьор и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния избра своите фаворити сред 12-те конкурсни филма в основната програма:

·         Голямата награда "Златна Афродита“ получи филмът "Пътуващите артисти“, Унгария, режисьор Пал Шандор 

Оригинално и визуално магическо пътуващо кино в началото на XIX век, което разказва сложна история за любов, предателство и помирение в магическа комбинация от театър и кино.

·         Специалната награда на журито за най-добър режисьор – на Майкъл Роскам за филма "Състезателката и затворникът“, Белгия

Режисьорът на филма привлича зрителите в бърза, опасна и страстна любовна история, в която героите могат да намерят мир само в трагичния си край.

·         Наградата за най-добра мъжка роля -  на  Александър Перкинс за ролята му във филма "Честит рожден ден, Тоби Симпсън!“, Великобритания, режисьор Патрик Мейкин.

Показва по увлекателен начин как магията на любовта може да промени един страхливец в самоуверен щастлив човек.

·         Наградата за най-добра женска роля – на Адел Екзаркопулос за ролята й във филма "Състезателката и затворникът“, Белгия, режисьор Майкъл Роскам.

Прекрасно играе млада жена, която, следвайки страстта си към любовта на живота си, губи всичко.

·         За втора поредна година, фестивалът "Любовта е лудост“ имаше своето младежко жури, което награди гръцкия филм "Разделени светове“  на режисьора Христофорос Папакалиатис. Мотивът за наградата е, че филмът поставя любовта пред политически, икономически и социални конфликти по експериментален и оригинален начин.

Останалите призьори на 26-ото издание на кинофестивала са:

·         Награда на Съюза на българските филмови дейци: "Безкрайната градина“, България, режисьор Галин Стоев, 

·         Награда на гилдия "Критика“ към СБФД –"Доматеночервено“, Ирландия, режисьор Хуанита Уилсън,

·         Награда "Горчива чаша“ на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет "Св. Климент Охридски“ - "Дванадесетият“, Норвегия, режисьор Харолд Цварт

Голямата награда в петия конкурс за плакат на МФФ "Любовта е лудост“ 2018: Пресиана Велинова-Варна, 10 год., парична награда от 300 лв.,

Наградата в конкурса за плакат, избран от гостите на фестивала – Румен Ковачев от гр. Пловдив, 24 год., парична награда от 100 лв.,

Наградата в конкурса за плакат, избран от акредитираните журналисти на фестивала: Станислава Върбанова от гр. Варна, 20 год., парична награда от 100 лв.

 

За първи път Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" беше домакин на международна работна среща с начинаещи продуценти, с подкрепата на ИА "Национален филмов център“. Уникалното събитие се организира в тясно сътрудничество с MANNHEIM MEETING PLACE (MMP), продуцентската платформа на Международния филмов фестивал Манхайм-Хайделберг. MMP е признат за авторитетен форум в оказването на помощ при изготвянето на проекти за международни копродукции.

Нивото на международните експерти беше особено високо: 

- Джулиан Фридман: експерт от висока класа, специализиран във всякакъв вид литературни въпроси, отнасящи се до: ключово изречение, синопсис, трийтмънт и други важни текстове, целящи по-доброто разбиране на проектите от международна аудитория.

- Руди Тайхман: известен немски продуцент със сериозна практика в горещите въпроси на европейските копродукции като изработване на бюджети, финансови и календарни планове и др.

- Питър Армстронг: един от най-известните адвокати в Лондон. Освен, че предоставя правни услуги за големи холивудски продукции, той управлява Лондонското филмово училище и работи в Борда на директорите на филмовия фестивал в Шефилд.

- Павлина Желева: продуцент от България, работеща в тясно сътрудничество с ММP. Успешните й европейски копродукции "Реквием" за Г-жа Й“ (режисьор Боян Вулетич) и "Чудо“ (режисьор Егле Вертелите) са осъществени чрез MMP.

С помощта на международно признатите експерти начинаещите български продуценти се възползваха от тази първа и уникална възможност да развият своите филмови проекти.

Двудневното събитие бе модерирано от координатора на ММП Юлек Кеджиерски.

В киноафиша на "Любовта е лудост“, освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма, се прожектираха и панорамите: Българска класика, Новото българско кино, По  глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма.

В рамките на "Любовта е лудост“ 2018 премиер-солисти на Софийска опера и балет представиха балетния спектакъл "ЛЮБОВ". Идеята за поканата към тях беше като препратка към "Златна Афродита“ /наградата на кинофестивала/, богиня на красотата и любовта. С изпълненията си на класически и съвременен танц балетистите очароваха варненската публика, която дълго ги аплодираше. 

В съпътстващата програма на кинофестивала се откриха три изложби:  "Да рисуваш с любов и лудост“, живопис на Ginnу Andre, "От L.A. и назад“ на младия режисьор Румен Русев, "Между два свята" на Миглена Шегенова. В ежедневните срещи с автограф зрителите разговаряха с Ники Илиев, Саня Борисова, Деян и Дарин Ангелови, Стефания Колева и Лилия Маравиля, Весела Бабинова, Башар Рахал, Ясен Григоров и Герасим Георгиев – Геро. Кръглата маса с участието на наши кинокритици, организирана от сп. “Кино" беше на тема: " Ах, актьорите!“; Мария Лалева представи двете си стихосбирки "Личен архив“ и "Не съм Ви ближна“, Георги Тошев – филма и книгата си за култовата група "Историята на АББА.PS". Всеки ден пред Фестивалния и конгресен център танцуваха млади изпълнители от различни клубове за стандартни и  фолклорни танци, в т.ч. и украински ансамбъл, дошъл специално за участие в кинофестивала.

След церемониите по откриване и закриване на филмовия фестивал бяха прожектирани филми, получили "Златна палма“ от Кан 2018 – "Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски и японската драматична комедия "Крадци от магазини“ на Хирокадзу Коре-еда.

Статуетките "Златна Афродита“ са авторски на варненския скулптор и преподавател проф. д-р Пламен Братанов, а  статуетката "Крила“, която се връчва от младежкото жури е изработена в леярната на Иван Карачомаков от Сопот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: