Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложбата живопис "След лятото" откриват във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 02.10.2018Коментари (0)1638
©
Изложбата живопис "След лятото" на Долорес Дилова ще бъде открита на 10 октомври във Варна.

Хубави летни спомени. Нужни са ни, за да преживеем зимата. В това е убедена Долорес Дилова, с чиято изложба варненската галерия A&G Art Meeting открива новия си сезон.

По Северното крайбрежие са любимите места на авторката вече 25 години. И всеки път неудържимо я привличат. Складовете, къщите, пристанището в Каварна, Болата.. Пустите плажове, златно-медните залези, които се изливат във водата, неизменните самотни чадъри със силуети на хора... Отново и отново ги рисува, и все остава нещо недоизказано, една тайна за разгадаване. 

Умелото живописване кара платната и да излъчват светлина, художничката я търси, стреми се към нея с всяка мазка на четката. 

Тюркоазът е един от цветовете на Долорес Дилова, тя обича също златното и сребърното, не използва черно и бяло.  

Художественият и свят е хармоничен, той не е крещящ, от него лъха тръпчива меланхолия, която те обгръща чувствено и провокира сетивата ти. Има известна отстраненост от реалния пейзаж, едно надграждане, защото Дилова отива в търсенията си отвъд реалността. Тя преподрежда интериора в картините си според своята естетика – добавя предмети, драперии, въздух, емоции, още тюркоаз...И е силен аранжор. И честен артист, за когото най-истинско и трайно остава само дълбоко преживяното, това, което е преминало през сърцето и душата ти, за да добие форма върху платното. 

Притегателни са тихите пространства на Долорес Дилова, наречени "следлято".  

Не пропускайте тази изискана, естетска изложба на един от най-добрите ни съвременни живописци. 

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Наследила светоусещането и таланта на своя баща, още на седемгодишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия, с председател на журито Хенри Мур.

Долорес Дилова завършва Художествена академия – София, специалност “Живопис" при проф. Иван Кирков. Участвувала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец" – 1987 г. и наградата на конкурса “Човекът и морето" – 1988 г., “Изложба на годината" за 1998 г., Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма, 2008 г., номинирана за националната награда "В. Димитров – Майстора" 2013 г., Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето", Бургас 2014.

Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и др.

От 1993 г. е създател и преподавател в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин". През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. През 2003 г. е една от основателките на ЖЕНСКА ЛИБЕРАЛНА МРЕЖА в България, а от 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация "Поддържане на изкуството в България".

Долорес Дилова живее и работи в София.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: