Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зазидат праха на Никола Манев в галерия
Автор: Екип Varna24.bg 17:11 / 02.10.2018Коментари (0)1657
©
Урната с праха на големия български художник Никола Манев ще бъде зазидана в готовата вече паметна плоча в Тянковата къща в Чирпан, съобщава "България Днес".

Най-големият страх на световноизвестния художник приживе бе да не изсъхне палитрата му. Той се бори с него до сетния си дъх и твори в Париж въпреки покосилата го тежка болест. Манев напусна този свят преди месец. Изпълнявайки завета му, приятели и роднини върнаха праха на твореца в Чирпан след кремацията му в прочутото парижко гробище Пер Лашез.

"Родих се в Пазарджик, но прогледнах в Чирпан. Там е моят дом от детството, там искам да бъде и моят гроб", казва приживе Манев. В момента урната с тленните останки е сред картините му в прочутата възрожденска къща, която той преобразява в галерия и дарява на общината. Артистът купува Тянковата къща през април 2000 г. и я реставрира. Тя дели общ двор с къщата-музей "Пейо Яворов". Заедно с нея Манев дарява 40 свои платна от различните периоди на творческия си път.

От галерията си спомнят, че когато преди 18 години художникът успява да се сдобие с архитектурния паметник, казва: "Аз съм най-щастливият човек, защото ще мога да дишам въздуха, който е окрилявал душата на великия Яворов". 

От тогава до кончината си всеки септември Манев се връща от Париж в Чирпан, организира културни мероприятия, изложби, пленери, кани известни френски художници с единствената цел да насити въздуха с култура, която кове ценности. Ежегодната визита на маестро Манев, както го титулуват местните артисти, се превръща в традиционен за града фестивал на изкуствата. В него участие вземат певци, танцьори, поети, писатели, оперни изпълнители, художници. 

"Какво означава любов? Няма подобно понятие. Има любовни доказателства!", обича да цитира стара френска притча Манев. Така той обяснява всичко, което прави за Чирпан. Галерията е завещана на града, като художникът нееднократно е заявявал, че това не е частна галерия за лично ползване, а център на изкуството.

Всички културни дейци в Чирпан се борят в момента къщата на Манев да придобие статут на музей. Така освен волята на твореца да бъде погребан в града на своите родители, те искат да продължат и делото му. Художниците желаят да се организира ежегоден международен симпозиум в града и награда с името на именития им съгражданин. За това те могат да получат и подкрепа от парижките си колеги, които също се прекланят пред българина. 

Художникът е роден на 28 август 1940 г. в Пазарджик, но израства в Чирпан при баба си и се смята за чирпанлия. Приет е да учи в Художествената академия в София. Първата си изложба прави в Смолян през 1961-ва, а година по-късно е приет в Академията за изящни изкуства в Париж. Там завършва живопис, след което се установява във френската столица. Любовта към рисуването наследява от баща си арх. Стефан Манев, но влияние му оказва и бащиният приятел, живописецът Васил Стоилов. Има над 160 самостоятелни изложби в цял свят и участие в много групови изложби и биеналета. Автор е на над 5000 творби, голяма част от които са притежание на музеи, обществени и частни колекции в над 30 държави. През април 2018 г. Никола Манев и колегите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков направиха обща изложба в Българския културен институт в Париж, където са представени и три биографични книги за тях. Освен на Чирпан художникът е правил дарения със свои творби на Ловеч, Троян, Пазарджик, Полски Тръмбеш, на Икономическия университет във Варна. Манев бе член на Управителния съвет на Есенния салон на изкуствата в Париж. Носител е на наградата на френското правителство за чуждестранни художници стипендианти, на златен медал от конкурса "Шенавар" във Франция и на наградата за демокрация на къщата "Форд" в Париж. Малко преди да почине на 25 август в Париж, три дни преди да навърши 78 години, Манев сякаш усещайки края, казва, че иска неговите картини да са отворен прозорец на хората към един по-красив свят. 

"Четката трябва непрекъснато да се държи. За художника няма нищо по-лошо от изсъхнала палитра", остават заветните думи на твореца към бъдещите поколения








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: