Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Десетокласничка се превърна в Девойката от "Драконът"
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 05.10.2018Коментари (0)2937
©
Десетокласничка се превърна в Девойката от "Драконът“ – новата постановка на известния режисьор Явор Гърдев на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Варна.

16-годишната Александра Златева е възпитаник на Детско-юношески театър "Златното ключе“ с ръководител Сия Папазова, а Гърдев я избира за ролята след среща по време на Международния литературен фестивал "Варна Лит“ в края на май.

"Срещата, която се осъществи благодарение на фестивала "Варна Лит“, отбеляза началото на пътя ми към "Драконът“. Въпреки че бях запозната с Явор Гърдев и много голяма част от постановките му, за първи път го виждах лично. За мен беше изключително вълнуващо да надникна в неговия свят и да видя театъра през неговите очи. По време на срещата имахме възможност да разберем как разсъждава, да се докоснем до изкуството и неговия личен творчески път. Беше едно изключително полезно преживяване, което, за моя радост, даде и много успешен резултат“, споделя Александра.

“Във Варна има много детски театрални студии. Част от тях са и с дълга, сериозна традиция. Тази среща беше много вълнуваща за мен, но и полезна, тъй като Сия Папазова, която в момента ръководи Детско-юношески театър “Златното ключе", ме покани на техни репетиции, за да чуя монолози на възпитаниците й. Тогава ми се стори, че мога да намеря изпълнителка за една от главните роли в спектакъла, която би било добре да се изиграе от невръстно момиче със силен характер и бунтарско самочувствие, както е написана, а не от актриса, която да се вдетинява, за да изобрази “невръстност". Накратко преследвах безусловен, а не условен ефект. И така изслушването на монолози едновременно с това се превърна и в едно първо прослушване за тази роля в “Драконът", разказва Гърдев. 

В театъра се провел кастинг с няколко актриси – с много добри заложби и талант, но с жизнен опит на вече зрели хора.

"Бяха преминали отдавна фазата на тийнейджърската бунтовност. За сметка на това у Александра Златева забелязах някакво особено вътрешно упорство, прямота, решителност и говорна култура, усвоена вероятно в студията“, посочва още режисьорът.

Художественият ръководител на ДЮТ "Златното ключе“ Сия Папазова работи с Александра от 3 години.

"В началото беше неуверена и дистанцирана, но много бързо навлезе в целия процес благодарение на своя талант. С нея работя много целенасочено и внимателно в посоката да бъде актриса. Този ранен, но категоричен избор на актьорската професия, й прави чест. Много малко от младите  хора днес имат яснота какво искат и как да го постигнат“, коментира Сия Папазова. 

"Преди да получа покана за участие в "Драконът“ имахме много срещи, преминах през два кастинга и след едно изненадващо позвъняване се оказах на сцената на Драматичния театър. В началото имах леки притеснения, но мисля, че това е напълно нормално, и бързо успях да ги преодолея“, разказва младата актриса.

“Александра се представи обнадеждаващо добре и така се стигна до разпределението й в пиесата. Днес тя уверено и убедително се справя със задачата си и аз съм много доволен, че заложих именно на такова безусловно разпределение“, споделя още Явор Гърдев.

За десетокласничката ролята в "Драконът“ е голяма радост, но и сериозна отговорност.

"Да се работи с режисьор като Явор Гърдев е огромно удоволствие. Провокира ме да разсъждавам върху ролята и героинята ми и с негова подкрепа достигнах до същността и характера на Девойката. На актьорите и целият екип мога единствено да благодаря. Изключително вдъхновяващи, помагащи и подкрепящи“, коментира Александра. Признава, че няма любима роля и не желае да си поставя рамки в това отношение, но със сигурност театърът е най-голямата й страст.

"Фестивалът "Варна Лит“ дава възможност да разкрием специфичната връзка между прозата, късия разказ и театъра, включително и пред гостуващите автори. Беше извънредно полезно! А за шансът, даден на Александра – свалям шапка на колегите от Драматичния театър, които приемат най-младите актьори като равни. Това е много ценно както в педагогическо, така и в художествено отношение“, смята Сия Папазова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: