Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекари от МБАЛ "Св. Анна“ направиха чудеса, за да спасят трима младежи след зловещи катастрофи
Автор: Пламена Николова 08:50 / 16.10.2018Коментари (5)30916
© Varna24.bg
В последно време има сериозно увеличение на млади пациенти, пострадали при пътно-транспортни инциденти, съобщиха за Varna24.bg от пресслужбата на МБАЛ "Св. Анна" във Варна.

Въпреки солидния си стаж, лекарите в реанимацията на МБАЛ "Св. Анна" са стъписани от растящия травматизъм при много млади хора. Само за 4 дни – от 4 до 8 октомври в отделението са докарани 6-има пациенти с тежки съчетани травми – на глава, шия, ребра, таз и крайници, съобщиха от пресслужбата на здравното заведение.

Добрата новина е, че те са стабилизирани, а трима от тях вече са приведени за лечение в Ортопедия.

Изключително изпитание за медиците бил случаят с 29-годишният Николай. Той е докаран в здравното заведение с мозъчна травма, счупени два шийни прешлена, напълно парализирани долни крайници, двустранно счупени ребра  и счупен таз. Младият мъж е бил на ръба на живота и смъртта заради множеството си тежки травми.

Състоянието му е животозастращаващо и поради дисекция на гръдната аорта, която пациентът прави. Следва консулт с доц. Пламен Панайотов от УМБАЛ "Света Марина“ във Варна. Поради невъзможността да се прави отворена операция, реаниматорите на "Света Анна“ правят консулт и с националния консултант проф. Иво Петров.

За да бъде спасен животът на 29-годишния мъж, той трябва да бъде подложен на инвазивно поставяне на стент на аортата, което обаче може да стане само в София. За да оцелее Николай по пътя обаче се налага варненските медици да стабилизират шийните прешлени, да санират белия дроб, да направят екстензия на таза и в стабилна хемодинамика – с максимум 100 кръвно налягане, да го транспортират до София. След извършване на всички манипулации при абсолютно презицна медикаментозна анестезия, реаниматорът от МБАЛ "Света Анна – Варна“ д-р Фатме Ахмед тръгва с пациента в линейка на ЦСМП – Варна, пристига в София в 21 ч., където екипът на проф. Иво Петров поема за сърдечната интервенция, а варненският екип се прибира през нощта обратно в болницата.

Сред пострадалите, постъпили преди дни в Реанимацията с опасност за живота, са 17-годишно момиче и 18-годишно момче в изключително тежко състояние. Момчето е с черепно-мозъчна травма, шийна травма, гръдна травма и счупени бедро и подбедрица. Момичето е с травми на таз, корем и изключително тежка лицево-челюстна травма. Операцията по възстановяване лицето на младото момиче е извършил специалист от Военно-морска болница - Варна. Медиците от МБАЛ "Св. Анна" са положили неимоверни усилия, за да опазят живота на младежите, които вече са стабилизирани и под наблюдение. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.10.2018 г.
0
 
 
Лекарите в спешното отделение на МБАЛ,, Света Анна,, са страхотни. Анестезиолозите им са невероятно добри.
Aнонимен
на 16.10.2018 г.
0
 
 
Много добра болница, със страхотни специалисти! Възхитена съм от спешното им отделение!
Aнонимен
на 16.10.2018 г.
0
 
 
А има ли някой от пострадалите над 60 години няма - а някои плювачи преди известно време бяха зяпнали - че старите водачи -не били в добра кондиция - нещо да кажат сега - ами огледайте се наоколо - всеки ден млади загиват.
Aнонимен
на 16.10.2018 г.
0
 
 
браво ето това са лекари.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: