Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 18.10.2018Коментари (0)1843
© bTV
Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна тенденция отбелязаха служителите на отдел "Борба с наркотрафика" към Летище София по време на среща с ученици от цялата страна.

Събитието е част от "Седмицата на червената панделка. Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространението и употребата на наркотици в световен мащаб.

Според специалистите около 10% от младежите в страната са употребявали наркотик поне веднъж, а най-малкият е на 12 години. Децата в днешно време са много любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, но от друга – притеснително, защото любопитството е това, което ги кара дори да посягат и към наркотиците. Затова и усилията на службите за борба с наркотиците са насочени именно към децата като най-уязвима група.

"Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, сега се прави от двама-трима тийнейджъри, които са по-креативни. Успяват да си поръчат наркотици по интернет, след което да ги разпространяват вътре между техните съученици и много трудно може да им се окаже въздействие" – това каза пред бТВ Стефан Бакалов, началник на отдела "Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София.

В таргет-групите на дилърите попадат децата между 8 и 16 години.

Основната комуникацията между подрастващите е в социалните мрежи, а не на улицата както преди. Това кара наркоразпространителите да бъдат креативни и да търсят нови канали за връзка с жертвите си. Това се случва най-често с фалшиви профили в популярните сред тийнейджърите мобилни приложения като “Snapchat"

Опасности крият и новите синтетични наркотици и дизайнерската дрога. Най-вече заради ефектните си опаковки и непредвидимите последици за здравето, които могат да причинят.Последствията от употребата на могат да бъдат ужасяващи – предупреждават специалистите.

Добрата новина, която изтъкват службите е, че последните две години има туширане на проблема с новите психоактивни вещества, което се случва за първи път. Според работещите в структурите на борбата с наркотиците това е в резултат на успешната работа на правоохранителните органи, както в България, така и в Европа.

Затова и експертите призовават децата да не се доверяват на непознати и да не приемат съмнителни подаръци, а родителите – да бъдат по-бдителни, да разговарят с децата си и да ангажират всекидневието им с различни активности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: