Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Търсачи на трюфели тровят кучета в Девня
Автор: Екип Varna24.bg 13:18 / 18.10.2018Коментари (0)5776
©
Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня, споделиха отлично информирани източници пред "Девня нюз". Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба. 

В момента всички гори в землището на общината са "минирани" с кренвирши, напоени с антифриз, разказаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са най-малко 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика силен обществен отзвук в Девня и най-вече във Варна. 

Безпризорното куче не е било използвано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, след като е било прокудено от стопанина си с инициали Д. Л. Така случайно то се натъква на "примката" с кренвирша и по-късно изпада в агония на намиращата се в близост до горския участък ул. "Шипка", разказват източници, близки до разследването на криминалното престъпление. 

Още две кучета са станали жертва на бруталните берачи на трюфели. Те са от породите "Лагото" и "Кокер шпаньол" и са били обучени да надушват и изкопават трюфели. Техните стопани трудно преживяват загубата на четириногите си любимци и е съвсем логично да се предположи, че ще търсят мъст срещу тези, които са убили кучетата им от алчност. 

В момента в горите край Девня се берат черните есенни трюфели Unchinatum, чиято актуална изкупна цена е 300 лева на килограм (първо качество) и 75 лева (второ качество). 

Урожаят е богат, но все повече берачи се страхуват да излизат на лов. Така в един момент може да се окаже, че в смесената борова и липова горичка, където трюфели има за целия китайски народ, берачите са точно трима – "две нагли хлапета, действащи в комбина, и един по-възрастен мизерник, на когото неотдавна му нарязаха и четирите гуми на колата", разказаха запознати с нерегистрираните криминални инциденти в Девня. 

В сряда, 16 октомври, дружинка берачи на трюфели за малко да се прости с ловните си кучета, след като глутницата хукнала изведнъж към определена точка, което е много лош знак. "Спряхме ги в последния момент – до няколко кренвирша“, сподели гъбар, който е и стопанин на едно от натровените ловни кучета през последните дни. 

Ветеринари коментираха, че въпреки специфичната миризма на антифриза (етиленгликол), отровната течност е нещо като забранено лакомство за четириногите заради сладникавия ѝ вкус. По този начин всяко едно куче, без значение дали е ловно или не, може да се изкуши и да се натрови смъртоносно. Затова съветът към девненци, които разхождат домашните си любимци в гората, е превантивно да им поставят намордници. За съжаление тази мярка не важи за ловните кучета, тъй като с предпазител на муцуната те стават абсолютно безполезни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: