Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
История на мебелите през годините
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 24.10.2018Коментари (0)3134
©
Необходимостта от мебели не е някакъв каприз, а част от нашето съществуване.  Където и да се обърнем виждаме обзавеждане, което инстинктивно използваме. Нуждата от мебели дори можем да сравним с храненето или приемането на течности. Дори хората, които нямат постоянни собствени домове за да преживяват използват изоставени дивани или легла, които използват. Когато сме поставени пред избор на мебели ние се съобразяваме основно със собствените си претенции и предпочитания по отношение на размер, стил, практичност.

Знаете ли, че всяка мебел си има собствена история. Докато си седите полегнали дивана дали се питате от кога датира тази мебел и как се е появила. Много интересно би било ако знаем кой е изобретил това чудно удобно приспособление, което не само можем да ползваме със своите приятели, когато са ни на гости, но и съвсем спокойно можем да се наспим тук ако дивана е с възможност за трансформация. Ами столовете, масите? Кой велик ум е създал тези творения, които са навсякъде около нас – у дома, в офиса, в ресторанта, хотела. Несъмнено е факт, че мебелите не са създадени просто за да задоволят нечии капризи. Тяхната история е впечатляваща, защото зад всеки един продукт стои по един невероятен човек, който съвсем съвестно и отговорно можем да наречем гений. А историята на мебелите е доста интересна и само ако сте достатъчно любознателни можете да намерите интересни факти, които да съберете на едно място. Обичате леглото си, не ви се става от тази мебел, защото ви доставя удоволствие – помислете колко време е било нужно на неговия създател за да може да изпипа и най-малките детайли, които до днес са усъвършенствани, подобрени и стигнали до вас за да спите спокойно и пълноценно.

Първите легла са се появили още през 3600 година преди новата ера. Използвали са се естествени материали, които да могат да му придадат форма и да го превърнат в максимално удобно. Слама, палмови листа, естествени животински кожи – от това са се състояли първите познати легла. Ако искате да знаете кое е първото дизайнерско легло то сега ще хвърлим малко повече светлина по въпроса. На практика първото дървено легло е създадено през 12 век. Само пет столетия по-късно вече идва бумът на елегантните кревати, при които започват да се използват не само естествени дървени елементи, но също така и текстил, с който те са били декорирани. Не е изненада за никой, че Франция и Англия са страните, в които се появяват страшно много дизайнери на легла, които създава истински произведения на изкуството. Само най-заможните са имали шанса да се докоснат до коприната златните орнаменти, изцяло ръчно дърворезбованите декорации по леглата. В исторически план можем да кажем, че леглата са първите мебели, които човечеството познава и именно поради тяхната широка приложимост тяхната поява е в такъв ранен етап от развитието на човешката раса.

Споменахме в началото на нашата статия и дивана. Трудно е да се даде точно предположение кога точно се е появила тази мебел, тъй като с подобряването и разнообразяването на леглата започват да се появяват много тапицирани кушетки, които са с добавен облегалки и подлакътници. Но когато стане въпрос за трансформиращия се диван то тук за негов баща се сочи Бернард Кастро. Годината е 1931 и се отбелязва като еволюция в производството на мека мебел. полагат се основите на разтегателния диван, който и до днес има толкова много почитатели. Светът винаги ще помни създателя на диваните и ще му бъде благодарен заради това иновативно творение, на което можем ежедневно да се наслаждаваме.

Друга впечатляваща мебел са люлеещите столове. Те наистина носят духа на аристоктазима и не случайно за създател на тази мебел се счита Бенджамин Франклин. Тук има доста съмнения около това, защото според запознати при създаването на люлеещия се стол Франклин е бил твърде малък за да може да изобрети каквото и да било. Но историци свързват неговото име с люлеещия се стол, тъй като това била негова любима мебел и никъде не отивал без него. На своите партньори и държавни служители той винаги подарявал за празници люлеещ се стол. Близки до неговото обкръжение дори споделят, той имал такъв в самолета си, с който пътувал по държавни дела. Моделите люлеещи столове днес са доста разнообразни и ако се замислите това е един много хубав подарък, който да подарите на своите близки, особено ако са на преклонна възраст и обичат да остават насаме с мислите си. Затова днес едни от най-добрите малки люлеещи столове всъщност се опитват да запазят тяхната автентичност с подобрения единствено в подобряване на техния комфорт. А знаете ли, че най-дългото люлеене на стол е продължило 480 часа? Любопитно, нали!

За създатели на масите пък се считат египтяните. Но тук те не се използвали както днес за хранене, а като поставка за предмети или игри. В китайските династии пък масите се изработвали като произведения на изкуството и основен материал за тяхното създаване били дървото и метала. Малко по-късно във времето гърците показват на света, че масата е идеалната мебел, на която можете да се хранете. И като се има предвид, че отново само богатите и заможните са имали достъп до такива мебели то тогавашните маси били декорирани със скъпоценни камъни.

По-късно гърците започват да използват масите за хранене, а не само за украса или за поставка. Римляните също използват маси, познати като Mensa Lunata. По-заможните по това време използват маси, изработени от много скъпи материали, като дори са имали маси, декорирани с голямо количество скъпоценни камъни.

Столът, който днес използване пък придобива популярност едва през 16 век. Това е така, защото преди това само кралете и приближените му са имали честта да ползват столове. Всички останали хора от простолюдието са сядали директно на земята. Всъщност и до днес има страни, в които хората се хранят седнали на малки възглавнички около ниска маса. А първите създадени столове за простосмъртните били много по-ниски от днешните с максимална височина 25 сантиметра. Те били изработени от дървена основа, която е била покрита с мека животинска кожа за повече удобство.

Всички тези исторически факти наистина не карат да се замислим върху това как през годините нашите мебели са еволюирали за да получат съвременната си форма и дизайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: