Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна започва обучение за съдии и прокурори по алтернативни наказания за непълнолетни
Автор: Екип Varna24.bg 12:05 / 05.11.2018Коментари (0)1877
©
Утре във Варна започва двудневно обучение за прокурори и съдии по паралелните на традиционното правосъдие и щадящи начини за работа с младежи – правонарушители. Обучението е насочено и към полицаи, пробационни служители, инспектори Детска педагогическа стая, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, психолози, служители на отделите "Закрила на детето".  

"Прави впечатление, че проблемите на ниво държава и политики се отразяват пряко върху работата на специалистите, ангажирани с непълнолетните нарушители на закона“, споделя Йоана Терзиева, обобщавайки впечатленията си от подобни обучения, организирани наскоро в Русе и Разград. Според нея усеща се напрежение между различните институции, което тя си обяснява като резултат на забавената реформа. "Подобно на децата, чието предизвикателно поведение и встъпването в конфликт със закона са сигнал за провал в средата, в която растат, така и институциите на местно ниво страдат от недовършените политики“, казва още Йоана Терзиева. Според нея е изключително полезно, че в обученията участват представители на различни институции. Тя и другите две обучителки - Диляна Гитева и Петя Атанасова, са експерти с дългогодишен опит в работата с деца с отклоняващо се поведение, отпадащи от училище и осъдени на пробация непълнолетни.

През 2017 година в България 1 152 непълнолетни са изправени пред наказателен съд, което е дълго, скъпо и травмиращо не само тях, но и близките им. В Европа и света вече има разработени и успешно прилагани алтернативни подходи за отклоняване от наказателно производство: медиация, групова конференция, обществено полезен труд, образователни и обществени дейности. Темата е нова за българското правораздаване и макар някои от международните принципи да са разписани в законодателството ни, все още прилагането им е доста ограничено. За предпочитане пред лишаването от свобода са алтернативните методи, за да бъдат избегнати отрицателните последици от наказателно съдопроизводство и криминалната регистрация на младежите – щади психиката им, доказано по-случаи на рецидивизъм, както и по-евтино за обществото.

Обученията във Варна, Русе и Разград са организирани от неправителственото Сдружение "Програма за развитие на съдебната система" (ПРСС)  в рамките на двегодишния проект "Алтернативни методи за работа с младежи (AWAY)“, изпълняван едновременно в България, Унгария, Хърватия и Румъния с финансовата подкрепа на Програма "Права, равенство, гражданство“ на ЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: