Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
За честта на българския шахмат
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 07.11.2018Коментари (0)3251
©
След големия резил от преди няколко години Руслан Тошев и "Българска федерация по шахмат 1928" успяха да върнат българския шахмат в голямото международно семейство.

Имаше времена когато всички ние се гордеехме с успехите на шампионите ни по шахмат, които разнасяха славата на България по цял свят. За съжаление обаче както често се случва, хубавите времена също си тръгват като на тяхно място идват не дотам приятни, свързани дори и с голям резил, какъвто преди време понесе България в шахматния свят, пише nbox.bg.

В конкретния случай това се оказа скандал свързан с източването на над един милион евро, като дори доведе до разследване от ФБР и Европейската комисия. Последното пък като краен резултат произведе пълна разруха в българския шахмат.

На фона на тази тоталната международна изолация бъдещите възможности за развитие на българския шахмат, като че ли изглеждат безнадеждни, да не говорим, че и на никого не му се занимава със задачата да троши нерви и пари в нещо толкова имагинерно на този етап.

Въпреки това на фона на цялата тази разруха няколко клуба по шахмат от североизточна България, все пак решават да предприемат нещо в посока на по-добро бъдеще. Те успяват да убедят майстора на спорта д-р Руслан Тошев да се заеме с нелеката задача по възраждането на българския шахмат. За да го убедят те използват най-слабото му място - огромната му страст към шахматната игра.

Всъщност, кой е Руслан Тошев?

Руслан Тошев е доктор по медицина и хирург, върнал зрението на хиляди пациенти. Д-р Тошев е и магистър по право, който владее перфектно английски, немски и руски език. В момента той е дори народен представител в сегашното 44-то Народно събрание, като бе такъв и в 43-тото такова.

Руслан Тошев 

За да вдъхне на ново живот в родния шахмат, той започва всичко от нулата. Именно Тошев става един от инициаторите по учредяването на нова федерация, а думата от която се ръководи д-р е обединение.

Така с много труд и лични средства само за година д-р Тошев успява да възкреси дескредитирания пред света роден шахмат. Той успява да обедини почти всички шахматните клубове в новата "Българска федерация по шахмат 1928".

През ноември 2017 г. е направена и първата голяма крачка и спортното ни министерство издава лиценз на новоучредената шахматна федерация. Следва обаче най-трудното - възстановяване на съсипаният ни имидж пред българския шахмат пред ФИДЕ. А това преди година изглежда почти невъзможно.

Въпреки това обаче след купища срещи с известни деятели от световна величина в шахматната игра в началото на октомври 2018 г. пристига най-сладката новина - България отново е част от световното шахматно семейство. Тази новина пристига от Батуми - Грузия, където миналият месец се проведе Генералната асамблея на ФИДЕ.

Макар и задачата да изглежда изключително трудна, тъй като трябва да се убеди ръководството на ФИДЕ да изключи старата федерация и да приеме новата за член на ФИДЕ, Тошев и партньорите му все пак успяват. Реално с това успяват не само те, но и всички имащи отношение към този спорт в България. 

Сега обаче всичко зависи именно от тях и въпроса - ще успеят ли отново родните шахматисти да поставят българския трибагреник на върха на световния шахмат. Надяваме се, че да.

Още по темата: общо новини по темата: 22
14.09.2020
15.08.2020
24.06.2020
10.12.2019
29.10.2019
22.10.2019
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Живомир Добрев, "Комодор" (Варна): България може да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа!
Футболисти на Спартак Варна вдъхнаха кураж на свой съотборник
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: