Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна представиха книга, разкриваща общото между шпионажа и руската кухня
Автор: Пламена Николова 09:47 / 08.11.2018Коментари (0)1944
© Varna24.bg
"Разузнаването и кулинарията винаги са се водили ръка за ръка. Ген. Маркус Волф е един от моите идоли като професионалист, легендарен началник на разузнаването в Източна Германия. Той нито веднъж не е допуснал да бъде заснет, въпреки че е шарил по целия свят, за да се среща със своите агенти – лично, очи в очи". Това каза на среща с журналисти преводачът на неговата книга "Тайните на руската кухня“ Павлин Павлов, предаде репортер на Varna24.bg.

Ето какво още сподели преводачът: "Прозвището "Човекът без лице“ са му дали журналистите от "Щерн“, след като така и не успели да открият негова снимка. Защо Маркус Волф ми е бил идол? Винаги съм уважавал интелигентните началници, които не са завършили партийната школа на АОНСУ и са ги пратили да командват без изобщо да имат представа за какво иде реч. Не бъркайте Маркус Волф с Щази! Щефът на Щази Ерих Милке е номенклатурен кадър на партийния ръководител на държавата Валтер Улбрихт, докато ген. Волф е направил от разузнаването професионална служба и не е допуснал на никого да му се бърка. Това е много рядък случай разузнаването на държава от Източния блок да се оглавява от такъв професионалист като него.

Когато, след разпадането на Източния блок, ген. Волф е изправен на съд, четирима негови агенти – трима мъже и една жена, началник оперативен отдел в НАТО, са се саморазкрили като агенти, за да свидетелстват на процеса. Техните показания на практика са доказали, че дейността на Маркус Волф не е донесла никакви негативи на Германия, и са допринесли за пълното му оневиняване. Докато и четиримата получават присъди – между 5 и 7 години затвор. След като напуска службите, Маркус Волф издава 6 книги.

"Тайните на руската кухня“ преплита кулинарни рецепти от най-различни краища на света със случки и различни истории от "занаята“ на Маркус Волф. Например, когато казва, че ще вербува един депутат, го поканва край Волга и така го омайва с рибена чорба (уха), пелмени и т.н., че на сутринта им останало само да оформят документите.

България също присъства в книгата – когато прави сравнение между грузинския шашлик и агнешкото на шиш, печено някъде из Родопите.

С превода на професионалните моменти от "занаята“ изобщо не се затрудних, но когато трябваше да издиря названията на 36 вида гъби, още толкова видове риба и всякакви местни названия на храни и продукти, се видях в чудо. Или пък, когато трябваше да "разшифровам“ какво какво е това "андриети“. Ставаше ясно, че са някакви кюфтета, но не успях да открия думата в нито един речник. Накрая звъннах на мой приятел в Берлин за помощ – и той не я беше чувал, но предположи, че не става въпрос за продукт, а за име. И така се оказа – Маркус Волф кръстил на жена си Андреа Волф, кюфтетата, които тя правила по нейна вкусна рецепта – андриети. "








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: