Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежковъоръжени полицаи с щитове обградиха циганска махала
Автор: Екип Varna24.bg 13:29 / 14.11.2018Коментари (3)1770
© Монитор
24 незаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия ромско гето в крайния старозагорски квартал "Кольо Ганчево“. Багер навлезе сред бараките, обитавани от над 50 мъже, жени и деца след като още в 7,00 часа на 14 ноември махалата беше блокирана от тежковъоръжени и снабдени с щитове и каски полицаи, предаде в. "Монитор".

От съображения за сигурност и за да не се нагнетявало напрежение, журналистите не бяха допуснати до обекта. Официална информация беше дадена едва три часа по-късно. Живеещите в района трябваше да удостоверяват адресната си регистрация с личните карти, за да бъдат допуснати до домовете си. До принудителното премахване се стигна след продължила близо 2 години административна процедура за общо 58 постройки, половината от които били съборени доброволно от обитателите им през м.г., коментира инж. Ангел  Стоманярски, началник – отдел "Контрол по строителството“ при община Стара Загора.

Около 40 000 лв. от бюджета на общината ще струва събарянето и разчистването на терена от близо 4 дка, те ще бъдат платени на кооперация "Синвекс“, която е спечелила обществената поръчка за тази дейност. Тепърва съществуващото УПИ 1/838 в квартала ще бъде разделяно на парцели, които ще се продават на търг. Част от незаконните обитатели са поискали да им бъдат предоставени имоти на същото място, но след като разбрали, че ще трябва да играят на търг, се отказали. Бараките, някои от които с масивни основи, са били вдигани по различно време. Няма улици, канализация, течаща вода и съответно адреси. По неизвестен начин обаче е прокарано осветление, така и не станало ясно на чие име и по какъв път е открита партида за заплащане на тока.

Акцията по събарянето съвпадна с предварително обявения ден за отчет на кмета Живко Тодоров за свършеното от него и администрацията му в предпоследната година от втория му мандат. Като чиста случайност определиха чиновниците това съвпадение. Сметките показват, че за 7 години в тези два мандата са били съборени освен тези 48 бараки още 60 в изцяло ромския квартал "Лозенец“. Там вървяла процедура за още 56 незаконни къщи, тяхното събаряне обаче нямало да се случи до края на годината. Обитателите на гетото мълчаливо товареха мебелите и покъщнината си на каруци, за да се изнесат при приятели и роднини в града и околните села. Никой от тях не пожела да коментира случващото се под погледите на полицаите от кордона. Служители на МВР, пожелали да останат анонимни, съобщиха, че в акцията са били привлечени свободните от наряд униформени, за да не бъде "оголван“ града от охрана.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трепете наред. Искам да си струшите бухалките в тях.
Aнонимен
на 14.11.2018 г.
+7
 
 
Не само 24 - ами целия катун - една барака да не остане .
Aнонимен
на 14.11.2018 г.
+6
 
 
Само с обкръжения няма да стане работата! Трябват и огнемети и други дезинфекционни средства...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: