Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Фолклорен изгрев" събира таланти от цялата страна във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:42 / 14.11.2018Коментари (0)1567
©
Над 220 участници са се записали до този момент за любимия на младите изпълнители Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев“, домакин на който е Grand Mall. 13-то издание на фолклoрния празник ще изпъстри с ритъм и настроение търговския център във Варна от 16 до 18 ноември. Очакват се и още участници, а техният рекорден брой се дължи на все по-силния интерес към всяко следващо издание – кандидатите за настоящото издание искаха да се запишат още след приключването на пролетното издание.

Талантите ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българската фолклористика. 13-то издание на "Фолклорен изгрев“ е отново под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов.

"Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народните читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Председател на журито ще е  отново акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. д-р Тодор Киров – декан на катедра "Музикален фолклор“ в АМТИИ - Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент "Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор "Космическите гласове на България“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, д-р Данислав Кехайов - народен певец и директор на Анамбъл "Пирин“ - Благоевград. В журито ще бъдат също обичаните изпълнители Ивайло Герасимов – певец и Темелко Иванов – изпълнител на кавал от оркестъра на Ансамбъл "Тракия“, както и Димитричка Кателиева – дългогодишен председател на Дружеството на хореографите във Варна.

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Неоценима помощ на фестивала за пореден път оказва големият почитател на фолклора, кметът на район Младост във Варна Христо Христов. Той е осигурил три парични награди - за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.

Началото е в петък, 16 ноември, от 10 часа.

От Варна и Черноморието са най-много от кандидатите за наградите на фестивала. Амбиции да бъдат забелязани и оценени имат учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) "Константин Преславски“ във Варна, от ОУ "Антон Страшимиров“ и Националното училище по изкуства "Добри Христов“ във Варна, където традиционно се подготвят отлични фолклорни певци и инструменталисти. Заявки са изпратили изпълнители от областите Силистра, Добрич, Велико Търново, Шумен, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: