Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна скоро ще лекуват Паркинсон чрез уникален хирургичен метод
Автор: Екип Varna24.bg 08:58 / 15.11.2018Коментари (0)3871
©
Стоенето на стол като натоварване за нашия гръбнак е второто по вредност след тежкия хамалски труд. Това заяви в ефира на Дарик проф. Явор Енчев, началник на клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница "Света Марина". 

В Клиниката по неврохирургия най-много са пациентите с гръбначни заболявания. Една от причините е застоялият начин на живот. 

Стоенето на стол има своите правила и особености. Натоварва сериозно гръбнака и води до неговото системно увреждане. Болките в кръста са леката форма на тези оплаквания, посочи специалистът. Той посъветва всеки, койот работи на стол, да инвестира в удобен ергономичен стол и да се опитва да спазва правилната стойка при стоене. Тя не е 90 градуса, нито приведен напред. Гръбнакът трябва да бъде леко отпуснат назад, около 120 градуса, за да бъде съхранена извивката в пояса.

Физическата активност като ходене и бягане помага, но не бива да се прекалява с тях. Масажите са част от физиотерапията, която е мощен инструмент за лечение. Той трябва да бъде използван максимално, преди да се пристъпи към хирургията, отбеляза проф. Енчев. Неговите впечатления са, че масажи се предлагат от хора, които нямат съответната професионална подготовка, а това може да доведе дори до обратен ефект. 

Уникална за страната апаратура функционира от лятото в Клиниката по неврохирургия. Закупен е нов модел невронавигация, който представлява свръх модерна апаратура за лечение на дълбоко разположени лезии в критични зони, които изискват абсолютна прецизна локализация и достигане до тях по възможно най-малко травматичния начин. По този начин се постига пълна резекция на тумори и увредени съдове, обясни неврохирургът.

В неврохирургията предстои да се сдобият и със стереотактична рамка, която в комбинация с модерната невронавигация ще даде възможност на специалистите в клиниката съвсем скоро да извършват стереотактично лечение (дълбока мозъчна стимулация). По този начин ще се извършва лечение на социално значими заболявания като Паркинсон, есенциален тремор и дискинезия. 

Тънки електроди се въвеждат по безкръвен начин и с точност под 1 милиметър до дълбоко разположени мозъчни ядра, които са отговорни за заболяванията. Изводите на електродите са под ключицата, където се включват към пейсмейкър, поясни неврохирургът. 

Огромният проблем в момента е, че модерното лечение не се покрива от Здравната каса.Батерията, която има трайност около 5 години, струва около 50 000 лева. Около 80-90 000 лева пък е цената на устройството, което може да бъде зареждано през кожата, като мобилен телефон, осигурявайки доста по-дълъг живот на пациента. Най-новата апаратура в клиниката ще позволява тези устройства да бъдат имплантирани в мозъка на болния. 

"Това, което ще бъде правено във Варна, ще бъде по възможно най-добрия начин. Гаранция за качество е ръководството на болница "Света Марина" и ръководството на Медицинския университет. Това са изключителни хора, доказали себе си пред Варна и цялата страна, с изграждането на една свръх модерна европейска университетска болница и Медицинския университет във Варна, който е номер едно в България", изтъкна проф. Енчев.

По думите му, доказателство за това е огромният брой чуждестранни студенти, които стават и посланици на България. Изтъкнатият неврохирург разкри, че обучава основно чуждестранни студенти, сред които германци и англичани. 

Много често българи, които живеят в чужбина, идват да се лекуват в родината, което е една много висока оценка за здравеопазването ни. Изборът на наши сънародници да се лекуват зад граница пък е вследствие на всички промени, които претърпя здравната система през годините. 

"Получи се така, че всички негативи на системата се прехвърлиха върху лекарите, върху уважението и доверието към тях", коментира специалистът.

"Ако здравната ни система е нервна система, то тя е много нервна за пациента и лекаря. Изпитва несигурност, което е типично за държави в състояние на преход", каза проф. Енчев. Той е на мнение, че българското здравеопазване в  никакъв случай не е лошо и това хората го осъзнават, за съжаление, когато са далече от България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: