Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът за Varna24.bg: Предстои реализирането на 13 проекта, с които Варна ще стане още по-привлекателно място за живеене
Автор: Пламена Николова 09:39 / 15.11.2018Коментари (4)12543
© Varna24.bg
Кметът на Варна Иван Портних даде специално интервю за Varna24.bg, в което обясни защо се налага Общината да тегли нови заеми, за да реализира важни проекти, с които градът ще стане още по-привлекателно място за живеене. 

В коментара му по повод вчерашното обществено обсъждане в Община Варна на 13 проекта, за които местната администрация ще търси финансиране от европейски фондове, държавата, местната хазна и заеми, градоначалникът посочи кои са най-важните приоритети за идната година. С това той отговори на редица въпроси, поставени от граждани в рубриката на Varna24.bg "Питай кмета!". 

Голяма част от въпросите на варненци засягаха именно подобряването на инфраструктурата на малките улички, изграждането на зони за отдих, детски площадки и паркинги в кварталите, обновяването на материалната база в детските градини и училищата на територията на града.

Подробна информация за най-важните проекти може да видите във видеото!

Инициативите обхващат обекти от градската среда, спортната, културната и социалната инфраструктура. Предвидени са ремонти на по-малки улици в междублоковите пространства в целия град. Изграждане на рибарско пристанище в район "Аспарухово".  Нови спортни комплекси в IV микрорайон в кв. "Владислав Варненчик", във Виница и на ул. "Студентска". Изграждане на нови спортни и детски площадки на открито, реконструкция на зоопарка, предоставяне на нови социални услуги - "Кризисен център за деца" и "Приют за временно настаняване на бездомни". Ремонт на филиала на театъра, модернизация на читалището в район "Владислав Варненчик", реставрация на Римски терми и Аладжа манастир. Проектите предстои да бъдат разгледани и приети в Общинския съвет. Ето и пълна информация за тях:

1. Проект "Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината“, местност "Карантината“, район "Аспарухово“, община Варна“ по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № от ИСУН BG14MFOP001-1.008-0001-C01 (рег. №МДР-ИП-01-47/18.05.2018 год.)

Предназначение: Mодернизиране и реконструкция на съществуващо рибарско пристанище, чрез което ще се осигури възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба и водни организми.

Стойност на проекта: до 16 500 482 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Безвъзмездна финансова помощ от Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 год. за допустими разходи в размер до 7 997 546 лв. без ДДС; разходи за възстановимо ДДС в размер до 1 599 509 лв. – авансово финансиране от Държавен фонд земеделие/собствени средства от бюджета на Община Варна.

• Собствено финансиране на Община Варна до 5 419 206 лв. без ДДС - дългово финансиране - заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД)/заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем; разходи за възстановимо ДДС в размер до 1 083 841 лв. – финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД)/собствени средства от бюджета на Община Варна

• Собствено финансиране от бюджета на Община Варна до 333 650 лв. без ДДС (400 380 лв. с ДДС)

• Мостово финансиране на допустими разходи до възстановяването им от Управляващия орган в размер до 2 665 946 лв. - дългово финансиране – заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция.

2. Проект "Реконструкция на улица от бул. "Първи май“ към рибарско пристанище, включително обръщач, по плана на м-ст Карантината, р-н Аспарухово, гр. Варна“

Предназначение: Подобряване на транспортно-експлоатационните характеристики на улицата, безопасността на участниците в движението и осигуряване на комфорт на пътуващите, постигане на изискванията за достъпна среда за лица с увреждания, ще се реши отводняването на пътното платно, изграждане на ново улично енергоефективно осветление, тротоари, места за паркиране и велоалея за връзка с Аспарухов парк, плажа на кв. Аспарухово, рибарско пристанище, жилищни сгради и военното поделение.

Стойност на проекта: 1 586 687 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране в размер до 1 294 128 лв. без ДДС - заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД)/ заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем; разходи за възстановимо ДДС в размер до 258 825 лв. – заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД)/собствени средства от бюджета на Община Варна

• Финансиране от бюджета на Община Варна в размер до 33 734 лв. с ДДС

3. Проект "Многофункционален спортен комплекс в УПИ VIII-190 "за стадион“, кв. 21 по плана на IV м.р. на ж.к. "Владислав Варненчик", гр. Варна /ПИ 10135.4502.344 по КК/ с адрес ж.к. "Владислав Варненчик", гр. Варна“.

Предназначение: Изграждане на спортен комплекс със съвременни условия за практикуване на различни видове масов спорт за живущите в район "Владислав Варненчик", гр. Варна, който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за ползвателите с увреждания.

Стойност на проекта: 7 512 691 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране в размер до 7 250 000 лв. - заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД)/заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем;

• Финансиране от бюджета на Община Варна в размер до 262 691 лв. с ДДС

4. Проект "Парк и спортни съоръжения в УПИ VI "за спортен комплекс“, кв. 36 по плана на кв. "Виница", гр. Варна /ПИ 10135.2575.433 по КК/ с адрес ул. "Албатрос", кв. "Виница", гр. Варна“

Предназначение: Изграждане на спортен комплекс със съвременни условия за отдих и практикуване на различни видове масов спорт за живущите в кв. "Виница", който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за ползвателите с увреждания.

Стойност на проекта: 1 762 807 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране до 1 655 659 лв. - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна в размер до 107 148 лв.

5. Проект "Спортен комплекс и благоустрояване в УПИ "за парк и спортен терен“, кв. 36 по плана на 24 м.р. на гр. Варна /ПИ 10135.2554.158 и ПИ 10135.2554.155 по КК/ с адрес ул. "Студентска", гр. Варна“.

Предназначение: Изграждане на спортен комплекс със съвременни условия за практикуване на различни видове масов спорт за жителите на кв. "Левски“, който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за ползвателите с увреждания.

Стойност на проекта: до 2 187 267 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране до 2 063 571 лв. - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна – до 123 696 лв.

6. Проект "Изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна“

Предназначение: Привеждане на съществуващите спортни площадки в училищните дворове в съответствие с нормативите за отделните видове спорт, създаване на условия за спорт на учениците и населението и пълноценно използване на свободното време на младите хора, подобряване на инфраструктурата в училищните дворове.

Стойност на проекта: 5 334 000 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране до 5 334 000 лв. - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

7. Проект "Основен ремонт и реконструкция на площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли на територията на община Варна“

Предназначение: Привеждане на съществуващите площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли в съответствие с изискванията на нормативната уредба за осигуряване на безопасни условия за игра на открито и повишаване качеството на жизнената среда за децата, подобряване на инфраструктурата в прилежащите дворове.

Стойност на проекта: 4 401 912 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране в размер до 4 356 000 лв. - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна до 45 912 лв.

8. Проект "Рехабилитация/основен ремонт на улична мрежа на територията на община Варна“

Предназначение: Подобряване на инфраструктурата и облика на градската среда, подобряване на експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта: до 20 000 000 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Дългово финансиране в размер до 17 000 000 лв. с ДДС - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна до 3 000 000 лв. с ДДС

9. Проект "Реконструкция и модернизация на Зоопарк Варна“

Предназначение: Модернизиране и реконструкция на зоопарка в съответствие на нормативните изисквания и стандарти, превръщането му в привлекателно място за отдих и развлечение за гражданите и гостите на града.

Стойност на проекта: 1 200 000 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД) до 1 200 000 лв.

10. Проект "Подобряване на социалната инфраструктура в гр. Варна“

Предназначение: Осигуряване на подходяща общинска инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността – "Кризисен център за деца“ и "Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица“.

Стойност на проекта: 2 473 741 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 1 924 619 лв.;

• Дофинансиране на недопустими разходи от Община Варна до 549 122 лв. в т.ч.; дългово финансиране до 500 935 лв. - заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД)/заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна до 48 187 лв.;

• Мостово финансиране на допустими разходи до възстановяването им от Управляващия орган в размер до 384 924 лв. – авансово финансиране по реда на ДДС 6 от 2011 г./заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция.

11. Проект "Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда филиал ТМПЦ – Варна“

Предназначение: Модернизация на културната инфраструктура и подобряване условията за достъп до културен живот чрез реконструкция, обновяване и обзавеждане на сградата на филиал ТМПЦ-Варна.

Стойност на проекта: 7 163 218 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 5 730 574 лв.;

• Финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД) в размер до 1 432 644 лв.

• Мостово финансиране на допустими разходи до възстановяването им от Управляващия орган в размер до 573 057 лв. – авансово финансиране по реда на ДДС 6 от 2011 г./заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция

12. Проект "Модернизация на културна инфраструктура в град Варна – НЧ “Петко Рачев Славейков 1928“

Предназначение: Модернизация на културната инфраструктура на град Варна и подобряване на условията за достъп до културен живот.

Стойност на проекта: 593 060 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 473 011 лв.;

• Финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД) в размер до 83 473 лв.

• Дофинансиране на недопустими разходи от бюджета на Община Варна до 36 576 лв.

13. Проект "Реставрация, консервация и социализация на туристически обекти в община Варна“

Предназначение: Опазване и популяризиране на културното наследство и подобряване на конкурентноспособността на българския културен туризъм, чрез развитието на регионалния туризъм.

Стойност на проекта: 9 779 150 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване:

• Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 4 889 575 лв.;

• Финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България (финансов посредник на Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД) в размер до 4 889 575 лв.

• Мостово финансиране на допустими разходи до възстановяването им от Управляващия орган в размер до 977 915 лв. – авансово финансиране по реда на ДДС 6 от 2011 г./заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция

Обезпечение на дълга:

• При заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД - учредяване на залог върху вземанията на Община Варна по Договора за безвъзмездна помощ, сключен с Управляващия орган на съответната Оперативна програма, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог и учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община Варна, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от "а“ до "ж“ от Закон за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения на Община Варна по чл. 52, ал. 1 от Закона за публичните финанси, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.

• При заем от Фонд за градско развитие за Северна България, заем от финансова или кредитна институция - учредяване на залог върху настоящи и бъдещи собствени приходи на Община Варна.

Очаквайте още публикации, в които кметът дава отговор и на други важни въпроси, поставени от гражданите пред  Varna24.bg.




Още по темата: общо новини по темата: 4
20.11.2018 »
19.11.2018 »
16.11.2018 »
03.10.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2018 г.
0
 
 
Браво!Варна ще бъде пак най-добрия град за живеене.
Aнонимен
на 16.11.2018 г.
0
 
 
Ооу чудесно! Това означава, че наемите ще се вдигнат още повече, а заплатите ще си останат същите... просто математика: наем 200лв + сметки 100, заплата 600/650лв.. да, Варна ще стане още по привлекателно място за живеене кмете
Aнонимен
на 16.11.2018 г.
0
 
 
Кмете какво стана с рибарския мостик? Какво стана със Шокъровия канал?
Aнонимен
на 15.11.2018 г.
0
 
 
Ле-л-е-е! Колко пари за"усвояване"!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Катастрофи във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: