Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Варна била готова за изненадите на зимата
Автор: Пламена Николова 15:39 / 15.11.2018Коментари (2)4269
© Varna24.bg
Община Варна е готова за изненадите на зимата, каза за Varna24.bg Купен Пашов, началник-отдел "Дейности по защита на населението“ в Община Варна.

"Доколкото ми е известно има вече договори с фирмите, които поддържат пътищата. По отношение на здравните заведения, социалните, детските градини и училищата всичко е осигурено с гориво и друго необходимо за зимата. "Градски транспорт" ни е предоставил план, че е завършил също подготовката си.", коментира Купен Пашов.

Що се отнася до настаняването на бедстващи хора при неблагоприятните метеорологични условия той обясни, че до момента не е имало такива случаи, при които да има необходимост от настаняване. Що се отнася до бездомници, те са настанявани в Приюта. Въпреки това, ако се появи нужда, Пашов каза че има варианти за настаняване на бедстващи. 

Стана ясно още, че има готовност и за обработка на платната на Аспарухов мост, в случай че температурите паднат и мостът започне да замръзва.

Купен Пашов сподели, че най-проблемният участък всяка зима е пътят за Каменар, затова фирмите по поддръжката са предупредени да реагират бързо, ако има сняг или навявания в този участък. 

Както всяка година от Община Варна отправиха призив в случай, че падне сняг гражданите да избягват да се предвижват с личните си автомобили, а да ползват градския транспорт, за да не се образуват задръствания и закъсали возила да пречат на снегорините да си свършат работата.  

При необходимост ще бъде търсена помощ от пожарната и ВМС. 

По информация на областния управител Стоян Пасев за БТА всички общини и институции във Варненска област са готови за предстоящия зимен период. 

Той уточни, че заседание за готовността за зимата е било проведено в края на октомври. Повечето от общините имат сключени договори за зимна поддръжка на пътищата, като три от тях ще обезпечат това със собствена техника, каза Пасев и уточни, че това са Девня, Ветрино и Суворово. Община Суворово ще има и съдействието на местните зърнопроизводители, които разполагат с много техника.

Пасев посочи, че договорите за зимната поддръжка на пътищата на три от общините са до края на годината, което означава, че през януари трябва да подпишат нови договори. По думите му тези общини са подготвили и изиграли търговете и очаква те да обявят месец преди това техните фирми за поддръжка след Нова година. 

За да не се повтаря ситуация от зимата на 2016 г., при която някои фирми имаха сключени договори с няколко общини и то от различни области, което създаваше допълнително пречки при почистването на пътищата, с колегите от Шумен, Търговище и Добрич сме дали номерата на колите на фирмите, за да се избегне това дублиране, каза още Пасев. 

Всички общини в областта имат доброволчески структури, които да помагат при бедствени ситуации, съобщи още областният управител. Той допълни, че общините са осигурили и "топли стаи" за бедстващи хора, които, ако се наложи, да бъдат прибрани да една-две вечери, като в малките населени места това са самите кметства. Пасев уточни, че само община Варна няма такава "топла стая", но тя разполага с достатъчно помещения, за да бъдат обезпечени евентуално бедстващи хора. 

Областният управител коментира, че най-трудно е било събирането на информацията за родилките през зимния период. Няма информация за населението от малцинствените групи, те не ходят на лекар и почти нямаме данни коя бременна жена в кой месец е, каза той. В областта е готов и списъкът на хората на хемодиализа и има готовност при нужда те да бъдат извозени до двете големи болници във Варна. 

Служители на "Напоителни системи" са обиколили всички язовири на територията на областта и са предприети необходимите мерки и в момента се поддържа ниво, което да може да поеме първата вълна от валежите. Пристанище "Варна", което разполага с много техника, също е готово да помага при нужда, коментира още областният управител и допълни, че Военноморските сили също са готови да се включат при нужда. 

Сред проблемите Пасев открои тежкото положение с акумулаторите на автомобилите на пожарната. Той обясни, че на местно ниво няма как да се направи каквото и да било. Пасев каза, че е направил предложение до Министерски съвет пожарните служби да са на подчинение на общините, защото по думите му "на местно ниво общините имат по-гъвкави способности, отколкото при централно управление".



Още по темата: общо новини по темата: 181
13.04.2019 »
11.03.2019 »
10.03.2019 »
28.02.2019 »
26.02.2019 »
24.02.2019 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.11.2018 г.
0
 
 
като падне първия сняг ще се разбере.
Aнонимен
на 16.11.2018 г.
0
 
 
Сериозно ли бе? Готови били за зимата? Що ли не вярвам на такива простотии, а...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: