Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С лекции на топ експерти стартира обучението в магистърската програма "Кръгова икономика“ във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 28.11.2018Коментари (0)2330
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За старта на обучението в единствената в страната магистърска програма "Кръгова икономика“ на 1 декември във Варненския свободен университет пристигат почетният директор на Генерална дирекция "Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис, председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, професорът от Атинския технически университет проф. Мария Лоизиду, Изпълнителният директор на рециклиращи центрове TEXAN, Атина д-р Панайотис Мургос и инвестиционният консултант Алкис Ставридис.

Официалният старт на обучението ще бъде даден в 10 часа на 1 декември в Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. В рамките на събитието ще бъдат официално връчени студентските книжки на 30-те магистранти от първия випуск на магистърската програма.

Обучението ще продължи в 12:30 ч. с лекциите на почетния директор на дирекция "Околна среда“ към Европейската комисия – Джордж Кремлис по темите "Предизвикателствата пред Европа днес“ и "Кръгова икономика“.

От 15:20 ч. председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите г-жа Ивелина Василева ще представи "Законодателната рамка в сферата на отпадъците“.

Учебният ден ще завърши с лекция на финансовия консултант Алкис Ставридис "Финансови модели в кръговата икономика“ от 16:30 ч.

Темите са част от лекционния курс на единствената у нас магистърска програма, която се реализира с подкрепата на Генерална дирекция "Околна среда“ на ЕК, Министерството на околната среда и водите и Парламентарната комисия по околната среда и водите. Тя интегрира в комплексно, специализирано и иновативно обучение актуалните проблеми на опазването на околната среда и управлението на отпадъците в съответствие с международните, европейски и национални критерии и изисквания.

Програмата предлага възможност за обучение в областта на екологичните иновации и подготвя за новите професии в контекста на трансформацията от линейна към кръгова икономика. Учебният план на специалността включва фундаментални и специализиращи учебни дисциплини, развиващи знанията и уменията на студентите в сферата на екологията и устойчивото развитие, кръговата икономика и управлението на проекти.

Във втория ден от обучението студентите ще се срещнат с професора от Техническия университет в Атина Мария Лоизиду, която ще коментира новите технологии в управлението на отпадъците и с изпълнителния директор на рециклиращи центрове TEXAN д-р Панайотис Мургос, който ще представи  екологичния парк на Атина и новите технологии за разделно събиране и рециклиране на отпадъци.

Лекциите, предвидени в първите два дни на обучението ще бъдат публични за всички с интереси в областта на кръговата икономика.

Месец по-рано обучението по програмата стартира във филиала на Варненския свободен университет в Смолян, където се обучават 35 студенти – кметове на общини, представители на общински администрации и бизнеса.

"Това е пионерска магистърска програма. Първата създадена от европейски университет. В нея ще изучавате икономическите, социалните, правните и техническите параметри на кръговата икономика. Тази материя е приоритет на Европейския съюз. Това е нов икономически модел, който е подкрепян от европейските фондове в текущия програмен период и ще бъде отново ключов приоритет за следващия период – от 2021 до 2027 г. Плановете са все повече европейски средства да бъдат отделяни за прилагане на стандартите в областта на кръговата икономика. По този начин ще бъдат създадени много нови работни места в областта на еко иновациите – в публичния сектор, местните администрации и частния сектор, ще има възможност за развитието на нови бизнеси“, категоричен е Джордж Кремлис, под чийто патронаж се реализира програмата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: