Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фейсбук цензура за майка заради коментар към "Добрият ром"
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 29.11.2018Коментари (14)2903
©
Ромската народна приказка "Добрият ром" в читанката за трети клас на издателство "Просвета" скара родители във Фейсбук. Издателството поясни, че читанката отговаря на учебната програма на МОН и е одобрена от комисия, сред която имало представители дори от БАН. Много родители обаче изразиха възмущението си.

Творбата разказва за ром, който отива в гората да сече дърва, намира гърне с жълтици, но не го взима. Трябва ли или не трябва децата да изучават ромския фолклор в училище? 

Ивелина е майка на третокласник в Пловдив. Именно нейната публикация слага началото на дебата в социалната мрежа. Само 15 минути по-късно обаче публикацията й бива свалена. 

Използвала е език на омразата, отговарят ѝ от Фейсбук. Въпреки това, мнението ѝ споделят много други. За народната приказка се оказа, че не знаят дори самите роми. Екип на Bulgaria ON AIR посети една от столичните махали.

Според Ивелина проблемът се вижда в самото начало на приказката. Тя твърди, че е зададено разделение със самото заглавие. Ценностите в ромската приказка били лъжливи, категорична е пловдивската майка. Докато това стане, детето на Ивелина няма да посещава часовете, в които се учи за ромския фолклор. Тя казва, че е обидена на държавата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Един добър ром - Ангостура! 1976 също е мноооого добър ром, Кептън морган също... :):):)
0
 
 
Първо, щом е отишъл да сече дърва в гората, без да има разрешение от горското стопанство, това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! А ЦИГАНИН да не вземе гърне с жълтици, това наистина го има САМО В ПРИКАЗКИТЕ! :D
0
 
 
Ммммдаааа, Глобализаторите напредват както у нас, така и навсякъде. За да може да се въведе Новият Световен Ред и да се контролират успешно масите, е необходимо да се изчистят и забравят всички етнически конфликти (освен един, който трябва да се помни завинаги - Холокоста). И като така, вече тъпчат главите на децата ни с "турско присъствие", "добрите роми" и един по един ще изтриваме от историята великите синове на България. Това вече е реалност. След няколко поколения, децата ни ще са зомбясано-сковани във виртуалната реалност на световната експлоатационна машина. Оптимистично, а? Пазете децата ни! Отворете очите им! Адмирации за Ивелина!
+3
 
 
Американците казват: the best Indian is dead Indian. А ние по отношение на нашите индианци (индийци/роми)?
+4
 
 
Циганин да види гърне с жълтици и да не го вземе може да има само в приказките , чудно!
+5
 
 
Самото присъствие на приказка с такова заглавие в учебник, одобрен от МОН, пък си плаче за работеща съдебна система, защото е директен пример за пряка или обратна дискриминация. "Добрият ром" - какво означава всъщност? Че само този ром е добър, а останалите са крадци и мошеници? (пряка дискриминация) Че ромът е добър, защото е ром, което не може да се каже за останалите етноси? (обратна дискриминация) Може да се съчини и приказка "Нетолерантният българин" в този ред на мисли. Хора, не оставяйте на "преподаватели" като на жената от предаването, която не разбира елементарен въпрос, да формират възгледите на децата ви. Когато ги учим и им помагаме да разбират, те сами посрещат подобни глупости с ирония.
+10
 
 
Слушайки изказванията на самоопределилия се като циганин преподавател и на българката преподавател и автор на учебници, се убеждавам още веднъж защо българското образование произвежда функционално неграмотни хора. На поставения от майката конкретен въпрос и проблем, а именно изфабрикуването на несъществуваща приказка като част от измислен ромски фолклор, те отговарят, че "е хубаво да е изучава фолклорът на отделните етноси - евреи, турци и т.н." Тоест и двамата не разбират дори въпроса и темата, които се дискутират и заради които ги интервюират. И това са хора, които пишат учебници?!? Самата майка казва, че няма нищо против да се учи за истинската самобитност на роми/цигани. Тя между другото спокойно може да осъди всеки един, ако предприемат действия срещу нея, защото е невъзможно да се докаже съществуването на подобна приказка, както казват и циганите в предаването. Без да съм културен антрополог или фолклорист, само с познания като за 1-ви клас, мога спокойно да кажа, че не може във фолклора на номадски етноси да се говори за дом, който е градена къща. Дори е смешно това само по себе си, но говорим все пак за автори с ниски нива на функционална грамотност и обща култура.
+5
 
 
Сорос е платил и за тая простотия. Предпочитаме добрите дела да се случват в ежедневието, а не в приказките. Още по-малко в учебниците. Ром сякъл дърва...Не мога
+6
 
 
Ми то държавата е на циганите бе хора, те са бъдещето!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: