Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Издирват с Интерпол бившия шеф на Криминална, помагал на Бирмите
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 01.12.2018Коментари (0)2063
©
Бившият шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ Любомир Иванов се издирва с червена бюлетина в Интерпол. Той е обвинен задочно като член на престъпна група за производство на нелегални цигари, ръководена от семейството на Бирмите, научи “24 часа".

Освен 49-годишния полицай, който е в неизвестност, се издирват още Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синът му Георги Станоев-Малката Бирма. В ареста е Антон Станоев-Средната Бирма, който сам се предаде преди месец. На топло са още няколко души от по-ниските нива на организацията, която е финансирала 4 нелегални фабрики за цигари.

Разследващите имат достатъчно данни, че бившият полицай е помагал за престъпленията на групата. Официално е служител на МВР до юли 2016 г., но през последните години няколко пъти е уволняван и преместван от служба в служба. 

Жоро Бирмата и баща му Евлоги също се издирват.

Името на Любомир Иванов попада за втори път във връзки със съмнителни бизнесмени.

Преди 10 г. беше арестуван, после съден и оправдан за теч на информация към приближени на Красимир Маринов-Големия Маргин.

Тогава в ГДБОП разработват пловдивчанина Хованес Манукян и Христо Халваджиев за данъчни престъпления и нелегална търговия с горива.

Двамата са в икономическата група на Маргините.

Над 30 души се подслушват заради мащабното разследване. Оказва се обаче, че в МВР има къртица. Засечен е разговор между зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и Хованес Манукян. Иванов му казва, че скоро ще бъдат арестувани. Информацията имал от Любомир Иванов, шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ. Двамата съфамилници са арестувани, както и началникът на Икономическа полиция в главната дирекция Георги Радков. По-късно Иван Иванов е осъден условно, Любомир Иванов е оправдан за разгласяване на класифицирана информация. Хованес Манукян и Христо Халваджиев все пак са задържани, обвинени и предадени на съд.

Военната прокуратура не успява да докаже обвиненията срещу Любомир Иванов за теч на информация към хората на Маргините и той е оправдан през 2009 г. По-късно е възстановен на работа в МВР. Назначават го за шеф на Икономическа полиция в 9-о РПУ в “Люлин". През 2014 г. го махат и оттам, защото редовно отсъствал от работа без причина. Дори не му бил издаден пропуск до сградата на дирекцията и никой не му възлагал задачи. С това бил натоварен друг служител. Преместили го като началник на сектор “Охранителна полиция" в провинцията, но Иванов не се появявал и там.

Тогава го уволнили дисциплинарно Той обжалвал пред съда, но през 2016 г. и магистратите потвърдили заповедта на министъра за уволнението му. След това Любомир Иванов започнал да се занимава с бизнес. За последно е бил собственик на транспортна фирма.

Разследването срещу Бирмите и бившия криминалист от София продължава.

През юли бяха разбити 4-те нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица. Бяха арестувани работниците и човекът, който ги снабдявал с тютюн. Още тогава беше ясно, че ръководителите на групата не са задържани.

След като делото беше преместено в спецпрокуратурата, разследващите стигнаха до семейството на Евлоги Станоев-Голямата Бирма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: