Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Минаваме на австралийски модел: Дежурното джипи в радиус от 40 км
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 14.12.2018Коментари (0)1202
©
Дежурният джипи или практика на общопрактикуващи лекари, които ще поемат работата на личния ни доктор през нощта и в почивните дни, вече може да бъде и в радиус от 40, а не както до сега до 35 километра. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. То ще продължи до 25 декември.

Общопрактикуващите лекари няма да са задължени, както до сега, да издават служебна бележка за извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца. Такива документи се изискват за записване на детска ясла и градина, както и за училище, а също и за отпускане на социалните помощи за деца. Занапред, за да ги получат, родителите ще трябва да плащат на доктора. Платени стават и медицинските удостоверения за встъпване в брак. Без тях службите по граждански ритуали не записват часове за сватби. В бъдеще и те ще се заплащат. В проектонаредбата не се споменава каква ще бъде цената на въпросните удостоверения.

"Документите се издават с оглед ползване на други права от лицата, а не с оглед извършване на медицинска дейност по отношение на тях, поради което същите по аналогия на медицинското свидетелство за постъпване на работа не са част от пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК“, се казва в мотивите към проекта за изменение.

Включва се възможност в рамките на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата, да се прилагат в болниците лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и при спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. Така се наричат кръвоизливите в резултат на дефект, който пречи на съсирване на кръвта.

Колпоскопиите без биопсия и абразио на цервикалния канал ще продължат да се изпълняват в доболничната специализирана помощ, а не в болници, каквато промяна имаше в наредбата пред миналата година.

Създава се и нова амбулаторна процедура "Генетично профилиране на онкологични заболявания“. С нея в пакета от дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК се включват специфични генетични изследвания за лица с колоректален карцином, карцином на млечната жлеза, меланом и недребноклетъчен карцином на бял дроб.

По този начин се дава възможност за пациентите с посочените онкозаболявания в рамките на пакета от дейности на НЗОК да се извършат високоспециализираните изследвания, които да позволят на лекуващите екипи за вземат медицински обосновано решение за последващата терапия. Предлага се още операциите с робота "Да Винчи" по линия на касата да се извършват само при онкологични заболявания на гениталиите, но не и на гърдите, каквито възможности имаше до сега.

Проектът за изменение на наредбата е съобразен със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., се казва в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев, който предлага промените.

С проект за изменение на друга наредба, тази за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето ще се създават нови кодове на заболяванията и ще се адаптират софтуерните продукти на здравната ни система.

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г., като първа стъпка към заменянето на клиничните пътеки с диагностично свързани групи. Така се нарича система за отчитане и заплащане не само на едно, основно заболяване, както е при пътеките, а и на съпътстващите болести, които трябва да бъдат лекувани при прием на пациент в болница. Към момента, за да не е лечебното заведение на загуба, се налага болният да бъде фиктивно изписват и приемат в рамките на един престой по няколко клинични пътеки, за да бъде лекуван комплексно, а не само от основното заболяване, за което е приет първоначално.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: