Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цакат ни с увехнали живи елхи
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 15.12.2018Коментари (0)1917
©
Дни преди Рождество в някои магазини и по пазарите започнаха да се предлагат живи коледни дръвчета, които обаче на практика са поувехнали, научи "Монитор“. Почти във всички случаи става дума за вносни растения.

Според специалисти продаваните големи елхи и борчета са с минимални количества почва в корените си и това силно намалява шанса им да оцелеят

след празниците и като бъдат засадени.

Експерт от едно от горските стопанства в страната обясни, че най-важното е надземната част на растението да съответства на обема на почвата в саксията. По думите му сега се продават коледни дръвчета с височина от 1,50 м, а корените им са в саксия с обем едва от 5 литра, като целта е да се спестява от транспортни разходи. Така шансът им да оцелеят е много малък. "За смърч или ела в саксия с височина от около 1 метър саксията трябва да бъде с вместимост от поне 25 л. Само при това положение шансът за оцеляване е над 80%. Във въпросните по-обемни саксии дръвчето може да расте повече време, но не по-дълго от 2 до 3 години“, казва лесовъдът и припомня, че растението се храни чрез най-фините краища на корените. Той съветва живата елхичка да бъде държана украсена вкъщи не повече от 14 - 15 дни защото на топло в помещението се увеличава отделянето на влага.

Директорът на Югоизточното държавно предприятие в Сливен инж. Пейчо Върбанов пояснява, че и тази година се акцентира на предлагането на живи дръвчета в саксии. "Най-търсени са растенията от 0,70 до 1,50 м, защото са по-удобни за жилищата“, пояснява той.

От разсадника на друго държавно ловно стопанство в планински район поясниха, че за живите растения в контейнери с почва най-много поръчки има за тези с височина около метър, а за отсечените се предпочитат дръвчета, високи от 1,50 до 2 м. Горският служител, пожелал анонимност заради указания от началниците му да не се дава информация на медиите, припомни, че за транспорта на всички коледни дръвчета се пуска превозен билет и растенията задължително се маркират.

Горските държавни предприятия обикновено даряват най-големите отсечени елхи на училища и домове за деца и социално слаби. Милко Денев, експерт по залесяването в предприятието в Габрово, информира, че досега са раздали с договор за дарение над 60 коледни дръвчета с височина между 2 и 3 м. "Над 3 м елхи не продаваме и не даряваме“, поясни той и добави, че продадените досега отсечени елхи са само 150, като цената им варира от 5 до 22 лв. "От живите досега сме предложили около 1400, но засега сме продали около 50 за от 5 до 22 лв., защото в района няма голям интерес“, поясни експертът.

Около 17 хиляди коледни дръвчета са предложили на пазара от предприятието в Смолян, като 13 000 от тях са отсечени, а останалите - в саксии, информира директорът му инж. Ботьо Арабаджиев. "Най-предпочитаните са с височина между метър и метър и половина, максимум до 2 м за отсечените, а за живите - до метър, но е имало поръчки за елхи с височина над 20 м обясни той. "Като вид най-търсени са смърчът и елата. Смърчът е по-кичест, а елата малко по-рехава. На елата обаче, докато е на топло, по-трудно й капят игличките, а смърчът след десетия ден започва да жълтее и да окапва. Масовият потребител не прави разлика между дървесните видове и приема всичко за коледна елха“, обясни инж. Арабаджиев. Той добави, че живите елхи в зависимост от възрастта им и саксията се продават на цена от 4 до 22 лв. Със заповед на земеделския министър цената по тарифа "на корен“, на която се продават от държавните предприятия отсечените коледни дръвчета до 1 м, е 3 лв., от 1 до 2 м е 3,50 лв. Над 2 метра цената е 3,50 плюс 3 лв. за всеки метър нагоре.

По думите на Янко Георгиев от разсадник в Несебър от живите коледни дръвчета в саксии най-търсени са смърч и ела, а интересът към борчетата е по-слаб. "Повече се предпочитат растения с височина до 1,50 м, за да може да се превозват по-лесно в кола. Клиентите, имащи голям двор, си купуват и по-високи растения. Цените в общи линии са същите като миналата година - 36 лв. с ДДС излиза малко дръвче от 1,25 м в контейнер от 25 л, а по-големите - по 1,50 м, са по 48 лв. с ДДС в саксия от 50 л. По 68 лв. са елхи от 1,70 м в контейнери от 60 л“, добави той.

По информация, предоставена на "Монитор“ от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), през тази година държавните горски предприятия и ловните стопанства могат да предложат за нуждите на пазара, в зависимост от търсенето, общо 30 139 отсечени коледни дръвчета, а тези в саксия са почти 13 500.



Още по темата: общо новини по темата: 100
25.01.2019 »
03.01.2019 »
03.01.2019 »
02.01.2019 »
02.01.2019 »
02.01.2019 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: