Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради Газовия барон България отнесе яка глоба от ЕС в размер на 77 милиона евро
Автор: Екип Varna24.bg 08:57 / 18.12.2018Коментари (0)2002
©
Яка глоба от цели 77 млн. евро ще трябва да плати България заради Газовия барон Сашо Дончев. Това стана ясно, след като ЕК обяви решението си да ни санкционира след приключване на делото "БЕХ - Газ“, проточило се няколко години, пише "Монитор".

За неуспешния край на сагата за страната ни пръст има и скандалният ексенергиен министър Трайчо Трайков, който е подсъдим заради аферата "EVN" заедно с бившия финансист №1 на държавата Симеон Дянков и разградския олигарх Иво Прокопиев.

Според запознати навремето именно приближеният до кръга "Капитал“ и задкулисието Трайков не е позволил на БЕХ да реагира на жалбата, подадена от собственика на "Овергаз“ до Брюксел заради техническите ограничения за вноса на газ. По същото време Дончев все още беше и посредник в част от доставките на синьо гориво от Русия. Вероятно апетитите на цялата шайка са били да се приватизира газопреносната мрежа на страната, каквито опити бяха правени още по времето на Виденовата зима, а и след това. Всъщност големите пари потекоха в джоба на Газовия барон именно след управлението на Жан Виденов - с идването на Иван Костов на власт. Тъкмо Командира помогна на Дончев, който в ламтежа си за още милиони искаше дори да надупчи Добруджа, да се окопае в позицията на газов монополист. Драгалевския гуру разчисти пътя на поредния създаден с личната му благословия олигарх за масирано газифициране на битовите потребители и му позволи да се укрепи на входа и на изхода на тръбата, за да точи двойни печалби от руското синьо гориво, преди кранчето да му врътне кабинета "Борисов“.

В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че транзитната газопреносна система на страната е важна част от националната ни сигурност. "Това е "червената линия“, която ние не можем да прекрачим“, категорична беше тя. Относно глобата тя заяви, че България ще очаква официалното уведомление от ЕК. "След това имаме 3 месеца срок, в който трябва да платим сумата“, поясни тя. По думите й, преди да се пристъпи към плащането, екипът на министерството ще се посъветва с водещи юридически експерти как да се се защитят в максимална степен интересите на страната. Петкова припомни, че глобата е наложена на БЕХ, "Булгаргаз“ и "Булгартрансгаз“ заради твърдения за злоупотреба с монополно положение. Периодът на нарушението според Брюксел е от юни 2010 година до януари 2015 година.

Шефът на БЕХ Петьо Иванов бе категоричен, че глобата няма да доведе до последствия за потребителите на газ. Естествено, не същото важи за данъкоплатците. По думите му в годините назад, докато се водеше делото, "Булгаргаз“ в определени периоди от време е продавал синьото гориво и под себестойност и така не е ощетил клиентите. Според него при евентуална приватизация подобно нещо едва ли е можело да се очаква от частния собственик. Иванов припомни, че БЕХ успешно е емитирал дълг, който неколкократно надвишава сумата по глобата и нямало да има проблеми с плащането й.

Граждани излязоха в понеделник на протест срещу поскъпването на водата пред сградата на КЕВР и настояха за оставката на шефа на регулатора - кадъра на Иван Костов и негов съименник Иван Иванов.

Под прозорците на участниците в обществено обсъждане за новата цена на водата недоволстващите скандираха "Долу Иван Иванов" и "Мафия". Те обвиниха бившия депутат от ДСБ в обслужване на определени бизнес интереси.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: