Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няколко безотказни метода да се преборите с преяждането и препиването по празниците
Автор: Екип Varna24.bg 08:23 / 28.12.2018Коментари (0)2298
© Varna24.bg
Преяждането на Коледа и Нова година води до плачевни последици за организма. Човек хапва какво ли не и безразсъдно смесва тестени изделия с мазничко месо, например капама - ястие, в което има свинско и пилешко месо, наденица, кисело зеле, сарми...Различни туршии също присъстват на трапезата, едновременно консумираме пресни и сушени плодове, сурови и печени ядки. Като прибавим и поемането на достатъчно количество алкохол и безалкохолни напитки, миш-машът в червата ни става пълен. Но да си признаем, че единствено твърде суетните могат да устоят и да не се натъпчат с храна и питиета.

Преялите и препилите е добре да прочистят организма си от натрупалите се в него токсини, за да продължат да живеят по-здравословно, съветват двама корифеи в храненето - д-р Георги Гайдурков и диетологът Огнян Симеонов.А как ще го направят, е въпрос на личен избор, защото в единия полюс стои скептицизма на традиционната медицина, а в другия - прекалената самоувереност на някои лечители, които залагат само на билки, хомеопатия, масажи, йога и т.н.

За тези, които ще предпочетат успоредно с храната, да приемат медикаменти от конвенциалната медицина, фармацевтичната индустрия прелива от предложения в тази посока. Хаповете, съдържащи омега 3, омега 6, омега 9, са вариант, тъй като това са т.нар. полезни мазнини. Те са необходими не само за нормалното функциониране на клетките на мозъка и на гладките мускули, но участват и в регулирането на чревната перисталтика. От продуктите рибата е източник на здравословни мазнини, както и зехтина, авокадото, орехите. В аптечната мрежа се продават и достатъчно хранителни добавки, които също подпомагат прочистването на организма. Дори вече е практика лекарите да ги препоръчват и предписват на пациентите си заедно с лекарства. Но е важно да се разбере, че добавките в никакъв случай не заместват храната. Така че, ако сте се захванали с облекчаването, след като сте прекалили с яденето, пак си хапвайте, но по-малко.

"Ананасът, който не присъства на трапезата често, присъства в много нови хапове, които се лансират като ензими" - информира д-р Георги Гайдурков, който е наследник на природолечителката Лидия Ковачевахранене. - "Тези ензими подпомагат храносмилането, дори са ефективни при свалянето на килограми, защото активират обмяната на веществата".Но според него по-добре е да консумираме в натурален вид ананас или във вид на смути и сок. Плодът е антиоксидант и съдържа половината от препоръчителната за човек дневна доза витамин С. Привържениците на природните методи, могат да се доверят на чайове, приготвени с риган, лайка, джинджифил, копър, мента и глухарче. Но тези благовонни отвари трябва да се пият по три пъти на ден и то най-малко един месец.

За да прочистим организма си, не е необходимо да се обречем на глад или да ядем само плодове по цял ден. От опита си нутриционистът залага на по-балансираното разтоварване, което включва плодове, зеленчуци, сокове, смути и сурови ядки. Да си приготвиш смути, е не само модно, но и полезно за организма занимание. Още повече, че се продават "умни" уреди, с които за минутки забъркваш вкусна напитка от зеленчуци, плодове, ядки... Относно твърденията, че ядките са калорична храна, той обяснява, че това е стара теория, която вече е отречена.

"Стомахът не е тенджера или торба, в която всичко отива на едно място. Храната се реди на пластове и организмът я обработва поетапно и разделно. Така че, дори е желателно да има букет от цветове в менюто. Но, ако преобладават плодовете в менюто, е редно да се съчетават само кисели или само сладки плодове", съветва д-р Гайдурков. Кивито е сред плодовете, които задвижват дейността на стомашно-чревния тракт, благодарение на ензим, който помага за смилането на храната, особено на приетото месо. Бананите съдържат много фибри и са също лек за нормалното функциониране на червата. Д-р Гайдурков препоръчва и нар, а за тези, които не го харесват като плод, могат да си направят сок. Той установил, че ако се направи смес, която съдържа 1/3 нар и 2/3 фреш от ананас, вкусът става ягодов.

Смути, в което има и семена от чиа, има много добър ефект за прочистване на организма. Преди това обаче тези семена, известни и като "супер храна", трябва да се накиснат вечерта и сутринта могат да се сложат в блендер заедно с банан и парченца джинджифил. И понеже нищо не казахме за присъствието на хляб в менюто, когато сме решили да се погрижим за стомаха си, да подчертаем, че този продукт не е забранен. Съветът на диетолога Огнян Симеонов обаче е да не си купуваме какъв и да е хляб, а да изберем пекарни, в които е приготвен с квас. Може и сами да си го замесим, но със сода, а не с мая. А тези, които са заклети фенове на хомеопатията, нека се обърнат към своя хомеопат, за да ги насочи какви медикаменти да използват, за да прочистят тялото си.



Още по темата: общо новини по темата: 100
25.01.2019 »
03.01.2019 »
03.01.2019 »
02.01.2019 »
02.01.2019 »
02.01.2019 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: