Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зам.-главният прокурор: Банев тайно е общувал с руски лобисти от ареста
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 07.01.2019Коментари (1)1906
© bTV
Обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. Това обяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава", посочи обвинителят.

По думите му в съобщенията било коментирано създаването на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, като срещу това Банев и семейството му трябвало да получат убежище в Русия, адвокатска защита в Страсбург, медийна кампания в негова подкрепа и "хибридна война" срещу прокуратурата, която да започне от "конкретен известен български журналист".

"Това е предателство към собствената държава", обяви Иван Гешев и допълни, че телефонът е приобщен към досъдебното производство.

Защо са обвинени Баневи сега и защо няма подведени под отговорност високопоставени държавни чиновници от времената, в които семейството е придобило голям брой предприятия? "Този период е много отдалечен и много малко престъпления покриват давността", отговори Гешев.

Според него няма произвол при ареста на Баневи точно преди качването им на самолет за България, като преценката в случая е била на френските власти, които са действали по международна заповед за задържане. "Ако нямахме доказателства, мислите ли, че френският съд щеше да ги екстрадира в България?", запита зам.-главният прокурор.

Отново руска връзка видя Гешев и в готвения протест на адвокати след обиските в кантори и частни домове. Прокурорът подчерта, че когато някой е свързан с престъпна дейност, професията му не може да бъде повод да не бъде проверяван.

"Става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове (…) Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело", обяви Иван Гешев.

Става дума за адв. Караделиев, който иначе защитава Емилиян Гебрев ("Емко") и Цветан Василев (КТБ). Той отговаря още по дела, свързани с акцизни стоки и с укриване на материали по случая с "Корпоративна търговска банка" в адвокатски кантори.

"Подозирам, че протестът на адвокатите почива на недостатъчна информация за повечето, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция – атаката е най-добрата защита", коментира зам.-главният прокурор.

Зам.-главният прокурор отново защити действията на подчинените си по отношение на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

"Всички, за добро или лошо, видяха как протекоха нещата. Въпреки това, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени. Подсъдимите имат право да се защитават по всякакъв начин, включително и да лъжат. И аз, и Вие бихме се защитавали по същия начин, дори по-активно, ако ни грозят 30 г. лишаване от свобода", подчерта Гешев.

Той посочи, че изтеклите контролирано в медиите СРС записи според наблюдаващите прокурори съответстват на това, което е в делото. Как обаче са проследени разговорите между сочения за посредник Петко Дюлгеров и Десислава Иванчева? "Със СРС, които не са по г-н Петко Дюлгеров, а по много други места".

Според Гешев зад Иванчева стои "политическо-медийна групировка", която я е припознала за свое знаме. За лошите условия в ареста отговорът му беше следният: "А българските пенсионери, които живеят при 3 пъти по-лоши условия? Държавата не им ли дължи топла вода, храна всеки ден, ток – в момента сега сигурно умират от глад!".

Зам.-главният прокурор видимо се разгневи от въпроса дали негови охранители са снимали бившия кмет на Галиче Ценко Чоков в ресторант по времето, когато е трябвало да е под домашен арест.

"Правилният въпрос не е кой е направил снимките, а защо г-н Чоков не е на носилка, защо не е с бастуни и защо не е при зъболекаря си – а не кой е изпълнил гражданския си дълг. Ако в Германия някой наруши правилата за движение, 20 души се обаждат в полицията и го глобяват", заяви Иван Гешев.

По думите му официалната версия е, че Чоков е установен при рутинна проверка на полицейски служители в ресторанта. Кой е подал сигнала той не знае.

"Напоследък и аз не ходя по ресторанти, защото може да ме снимат – има телефони, когато отидеш на публично място, всеки може да те снима и не нарушава нищо. Браво на този, който снима, изпълнил е гражданският си дълг, дал е възможност на българските граждани да видят как се изпълняват мерките "Домашен арест" в България", подчерта Гешев.



Още по темата: общо новини по темата: 89
08.01.2021 »
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
26.11.2019 »
22.10.2019 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не тайна куфарчетата и предприятията кой и на кого ги раздадоха!Само се питам КУРнелка и Гергов с какво са по различни от този...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: