Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят с търг кой да изгради новата библиотека на Варна
Автор: Пламена Николова 16:55 / 07.01.2019Коментари (0)6422
©
Проектът за нова библиотека във Варна ще стартира през тази година. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg

"Предстои тръжна процедура за избор на изпълнител, която в най-скоро време ще бъде стартирана. Така че, живот и здраве, този толкова важен проект ще стартира през текущата година. По темата с финансирането на проекта работим по различни варианти, така че вярвам до провеждането на самата процедура ще намерим най-оптималната форма. Естествено разчитаме в известна степен и на подкрепа от държавния бюджет

Както Varna24.bg съобщи, най-модерните нови технологии, медиатека, многофункционални зали за обучение на ученици, младежи и възрастни, зала за детски игри и подземен паркинг на три нива, са само част от акцентите при изграждането на новата библиотека, която предстои да бъде построена във Варна в непосредствена близост до сградата на Община Варна. 

Това сподели преди време за медията ни главният архитект на общината Виктор Бузев.

"Изграждането на библиотека е голяма кауза. Надявам се да има помощ от националния бюджет, от общинския, а защо не и да се направи дарителска кампания сред варненци.

Сигурен съм, че Варна има сериозни бизнесмени, които ще се отзоват. Знаете, че имената на спомоществователите остават запечатани в историята", каза още арх. Бузев. 

"Говорим за модерна сграда с хубави, съвременни решения. Последни технологии в оборудването, електронен регистър, медиатеки, многофункционални зали за обучения, за споделено работно място, забавление на деца. Знаете, че малчуганите не може дълго да задържат вниманието си и трябва да се редува обучение със забавление. За всички възрасти ще има по нещо. Ще има места, които освен за четене на книги ще служат и като културни средища за социални контакти.", допълни главният архитект. 

Като площ библиотеката ще бъде разположена върху 18 500 кв. м над земята. Предвиждат се и три нива на паркиране, като подземният паркинг ще работи независимо от библиотеката, денонощно. 

Припомняме, че архитектурното бюро от Холандия, което спечели конкурса, изготвя техническия проект. Строителството на новата варненска библиотека, заедно с подземните паркинги под нея, ще струва около 35 милиона лева, а изграждането ще продължи 3-4 години, каза преди време кметът на Варна Иван Портних.

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 18 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване. 

"Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти", обясни още Виктор Бузев.




Още по темата: общо новини по темата: 16
13.05.2022 »
16.02.2020 »
04.02.2020 »
30.04.2019 »
14.03.2019 »
21.03.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: