Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близки на загинало 18-годишно момче от Варна: Разследването замръзна, убиецът не поднесе извинения!
Автор: Пламена Николова 09:20 / 11.01.2019Коментари (3)33549
© Varna24.bg
18-годишният Симеон почина от травмите си след катастрофата на 22 юни
Разследването около катастрофа, при която неправоспособен и непълнолетен водач причини смъртта на 18-годишно момче от Варна и тежки травми на неговия приятел, докато пресичат с колелета варненския булевард "Левски“, замръзна, научи Varna24.bg.

Близки на младежа, който почина в болница от жестоките травми след катастрофата на 22 юни, са силно притеснени от факта, че вече шести месец разследването боксува.

За да проучи защо се бавят нещата от чужбина се е завърнал вуйчото на 18-годишният Симеон Драгиев, Веселин Григоров.

Ео какво сподели той за Varna24.bg:

"Разследването в момента е наникъде. Шест месеца чакаме някакъв отговор, но системата в България е много тежка. Сестра ми си изгледа сама детето в Англия, той беше с английско образование. Прибра се за две седмици, много обичаше Варна. В онзи ден отиваше да играе баскетбол на игрището в "Чайка". Пишеше музика, има доста песни. Беше добро и талантливо момче. Макар и на 18 години в него имаше нещо детско и наивно, може би защото беше израснал в Англия. Там децата сякаш са малко по-изнежени. Всеки ден ходехме с майка му на мястото на катастрофата, над подлеза. Оставяхме цветя и мълчахме... Вярно е, че има подлез, но виждах много по-малки деца да пресичат там. Ако беше един правоспособен шофьор с книжка нямаше да се стигне до тази трагедия. Момчето, което го е ударило, е било неправоспособно. Но вина за това имат родителите. Защото той си е карал колата доста дълго време. Купил си е колата от друг град и се е прибрал до Варна. Както е станало с моя племенник, можеше да стане с всеки друг. Ако родителите бяха взели мерки навреме, нямаше да се стигне до това положение. Трябвало е да кара с ограничение от 50 км, а там скоростта е била по-голяма. Вторият му братовчед, който е бил с него и е с тежка телесна повреда, каза, че се е случило с голяма скорост. Пораженията за племенника ми бяха жестоки. Имаше толкова травми, докато беше в кома, че нямаше никакъв шанс за живот. Беше раздробен, ако беше оцелял щеше да остане инвалид за цял живот. Другото момче не говори, в шоково състояние е, затворил се е  в себе си. Всичко е станало пред очите му. Когато става катастрофата водачът не е повикал линейка, не се е спуснал да помогне, а се е обадил по телефона на татко си. Никой от тези родители не се заинтересува как се чувстваме, не потърси контакт с нас, не се извини за случилото се. Такава е нормалната човешка реакция, все пак е отнет човешки живот. Тогава е бил на 17 години, вече е навършил пълнолетие. Не е дете, трябва да носи отговорност за постъпките си. Този застой според мен прикрива нещо. Досега трябваше да има експертиза на колата. За пет-шест месеца следователят е разпитал едни човек само.  Знаете, след това имаше подобен случай, с балетиста, там вече има присъди, при нас нищо не се говори, нищо не се прави, все едно нищо не се е случило. Питате ме дали искам да кажа нещо на това момче, на това семейство? Мога да им пожелая само никога да не изпитат тази болка, която ние преживяхме и още преживяваме. Има една поговорка "Там, където падне въглена, там гори“. Когато не ти е на главата, остава далеч от теб. Но когато ти се случи нещо такова животът ти се обръща на 360 градуса. Тези хора ако изпитваха някакво състрадание щяха да отидат още в болницата, да потърсят информация за състоянието на Симеон, да ни потърсят...Ние не търсим възмездие, а институциите да си свършат работата, защото ако днес си затворят очите, утре може да се случи с детето на всеки, а виновниците да живеят с чувство на безнаказаност“ , коментира Веселин.

Адвокатът на семействата на пострадалите момчета Светослав Славов е подал жалба до Висшият съдебен съвет относно забавянето.

"Едното момче почина, а другото е със счупена ключица и се води със средна телесна повреда. Като механизъм е ясно как е станало, те са пресичали с колелетата на нерегламентирано място. От момента, в който е започнало извършване на неотложни следствени действия са установени свидетели и очевидци. Делото беше разпределено на разследващ полицай към сектор КАТ-Пътна полиция с доста опит. Той съвестно и неотложно установи свидетелите, те бяха разпитани, за да не се затруднява разследването. В разговор с разследващия той ми обясни, че предстои да се назначи автотехническа експертиза и делото да върви. В тоя интервал от време, когато очакваше да му бъдат дадени указания, делото беше иззето от него и беше разпределено на Окръжна следствена служба към Окръжна прокуратура Варна. В края на ноември вече започнах да търся упорито следователя, за да установим някаква връзка и науча как се движат нещата и какво следва да направим. Близо пет месеца близките нямат информация какво се прави. Пуснахме официално молба с питане до прокурора какво се прави и какво предстои. Беше ни отговорено с писмо от следователя, че в рамките на тези няколко месеца е разпитан само един човек и предстои да бъде назначена автотехническа експертиза, което е абсолютно несериозно. Интересно какъв е този човек. За да се направи автотехническа експертиза са нужни данни и обстоятелства, а те вече са събрани. Разследването се удължава на всеки два месеца. Този, който го води трябва да иска от прокуратурата да се удължи този срок, но за това трябва да има предпоставки да се извършват някакви действия, а такива не се извършват. Не е оправдано да се удължава този срок. Поисках  от Въховната касационна прокуратура да извърши проверка и да ни бъде отговорено, на близките най-вече, защо се иззе от разследващия от КАТ делото и се даде на следовател. Вероятно ще ни отговорят, че делото е с фактическа и правна сложност и затова са преценили да го дадат на следователя. Ако е такова, защо в рамките на пет месеца не се случва нищо? Лично моето мнение е, че не е оправдано да се удължава срокът на разследването. Този случай е доста преди случай с убития балетист. Там мина една съдебна инстанция, има присъда, а ние нямаме автотехническа експертиза. На един случай, се дава гласност и органите работя приоритетно, а друг случай се хвърля в девета глуха. ОСС няма ресурса и опита, който имат в КАТ Варна. Близките вече започват да се притесняват дали ще има обективно разследване. Аз представлявам и другото момче. То сподели, че скоростта не е била малка, водачът не е правоспособен и не е предприел нищо адекватно, за да спре навреме. Но там експертизата трябва да даде механизма. Родителите са в абсолютен шок, прибраха се от чужбина.  Като процесуален представител на близките бях длъжен да сезирам върховна касационна прокуратура, че по делото не се работи. Знам, че са изискани материалите в София и очаквам резултатите", каза адвокат Славов за Varna24.bg.

Коментарът на вуйчото на загиналия Симеон вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 3
01.06.2020 »
02.07.2018 »
25.06.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.01.2019 г.
0
 
 
Ужасно е да се убиват малки деца!!Има ли друга държава с такава масова безотговорност към най-ценното-човешкия живот!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: