Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мистерия около самоличността на българката, замесена в скандала за 2 милиарда
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 12.01.2019Коментари (0)1791
© Фейсбук/
Коя е българката сред арестуваните в Лондон трима бивши банкери на швейцарската "Креди Сюис" по обвинения във финансова измама за 2 милиарда долара чрез фирми в Мозамбик? Крупният скандал разтърси финансовия свят в началото на 2019 г. Обвинения са повдигнати и срещу бившия финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и финансовия посредник Жан Бустани - ливански гражданин, работил за компания, базирана в Абу Даби.

37-годишната Детелина Събева е бивш вицепрезидент на отдел в "Креди Сюис", била е и в ръководството на вече закритата лондонска консултантска компания "Дискавъри капитъл лимитит".

Българката е обвинена в конспирация за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики, за пране на пари и измами на инвеститори. Става дума за поредица от финансови трансакции - държавно гарантирани заеми от международни инвеститори, предоставени на правителството на Мозамбик от 2013 до 2016 г. с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита. Като гаранция по кредита е обещан достъп до газови полета в бившата португалска колония. В крайна сметка обаче се оказало, че страната изобщо не притежава такива богатства. В същото време, по информация от съда, участниците в схемата "умишлено са отклонявали части от постъпилите заеми, за да присвоят най-малко 200 млн. долара подкупи и рушвети за себе си. Според следствието Събева е взела "само" 2 млн. щатски долара, за да си затвори очите за нарушенията, а лъвският пай е отишъл у съучастниците й.

До момента нямаше никакви данни за Събева, нито нейна снимка. "168 часа" съобщи, че след репортерска проверка са я идентифицирали. Медията публикува нейна снимка от интернет, на която красивата стройна блондинка позира пред камина по тесни дънки, широка блуза и обувки на висок ток с мотиви на зебра.

Снимката е неофициална, защото Детелина Събева е изтрила абсолютно цялата информация за себе си в мрежата.

Засега никой не е потвърди автентичността на снимките, но доказателство, че все пак на тях е скандалната българска банкерка, са контактите й в социалните мрежи, между които фигурират мъжът и родителите й. Освен това в листата с приятели има и служители на швейцарската банка "Креди Сюис", от която с помощта на нашето момиче, което си е затворило очите за някои изисквания са преминали незаконно рекордните 2 млрд. долара, отбелязва "168 часа".

Според специалисти прекалената дискретност както в регистрите, така и в мрежата не е случайна и най-вероятно тя е ползвала специални услуги, за да запази възможно по-голяма анонимност. И действително, въпреки сравнително високия пост, който е заемала - вицепрезидент на отдел в международната финансова институция, за Събева и нейното семейство е трудно да се открият подробности от публично достъпни места.

Една от малкото неизличени следи е в Имотния регистър, откъдето става ясно, че през 2008 г. бъдещата банкерка се е сдобила с апетитен имот в София. Така още преди 10 години, когато е едва 29-годишна, заедно с чужденец, тя е станала собственик на апартамент от 236 кв. м на "Симеоновско шосе" на стойност 134 хил. евро.

По данни от Агенцията по вписванията, за скъпата покупка поне част от сумата е била набрана чрез ипотечен заем. В крайна сметка, случайно или не, крупната сума е била изплатена през лятото на 2018 г. и ипотеката е заличена.

Нейният съсобственик и вероятен съпруг - французинът Лоран Жак Келен работи в "Креди Сюис", ако се вярва на информацията от профила му във фейсбук. А българката е била в същата кредитна институция, но само до 2013 г., когато внезапно напуска и заличава всякакви следи както за дейността си в нея, така и за другите си публични изяви.

Семейството на обвинената в крупни финансови машинации произхожда от Плевен и явно е заможно. На името на баща й Ваньо Събев в Търговския регистър се водят две фирми. Отделно от обяви, придружени от лъскави снимки, става ясно, че семейството й дава солидна заплата от 1400 лева на желаещи да помагат в стопанисването на личната им ферма в Трявна. Отделно в родния им град притежават железарски магазин и строителна фирма.

В момента банкерите, между които е и Събева, са пуснати под гаранция в Лондон, докато тече процедурата по екстрадирането им в САЩ. Повдигнати са им четири обвинения - за пране на пари, корупционни практики в чужбина, за заговор за измама с ценни книжа и за измама на инвеститори. От обвинителния акт на американския Окръжен съд в Ню Йорк става ясно, че схемата е била подготвяна още от 2011 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: