Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя си мислела, че има рак
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 20.01.2019Коментари (0)1831
©
Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов". Находките от носове, уши, гърла, трахеи, дробове биха стигнали за експозиция във всеки уважаващ авторитета си музей.

В болницата търсят помощ деца и възрастни със заседнали играчки, храна, дребни предмети. Най-често това са елементи от конструктор, разглобяеми играчки, дребни фигурки, пионки, зарчета, копчета, топчета от гердани, батерии, бобени зърна, царевица, фъстъци и всякакви други ядки.

“Най-драматично е, когато са на пътя на въздуха и може да причинят задушаване или са навлезли в белия дроб", каза д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите, носа и гърлото.

"По-чести са инцидентите с бебета и деца. Съветвам родителите да не ги оставят без наблюдение особено по време на игра и хранене и по принцип да не допускат в ръцете им да попадат малки предмети поне до 5-6-годишна възраст", допълва медикът.

Бели стават и с възрастни. Д-р Меджидиев е вадил дори капачка от химикалка от белия дроб на мъж. При друг случай открива цяло зелено орехче в десния главен бронх на жена.

“Освен всички очаквани поражения орехчето беше причинило изгаряне поради високото си съдържание на йод. Находката беше изненада не само за нас, пациентката нямаше спомен за случилото се. Тя всъщност дойде с обструкция и съмнение за рак на белия дроб. Чак когато установихме, че причината за проблемите е орехче с диаметър малко над 1 сантиметър, жената се сети за предисторията. По съвет на познати прилагала бабина рецепта за лечение на кръвно, при която се вземат зелени орехи. Явно едно е “залетяло" и е поело по дихателните пътища. Слава богу, бързо се ориентирахме за причината за обструкцията и извадихме орехчето. Но около мястото, на което беше престояло и отделяло йод, се беше получило голямо по площ изгаряне на лигавицата на бронхите. Наложи се доста продължителна терапия. За щастие, историята беше с щастлив край", разказа докторът, предава "24 часа".

При по-дълбоко влезли предмети и храни изваждането им става със специален инструмент, снабден с оптика – бронхоскоп. Представлява нещо като тънка тръба, на върха на която има мъничка лампа и камера, с помощта на която лекарят може да огледа дихателните пътища отвътре. След това със специални щипки и “кошнички" вади нещото. Не е просто и гладко, както може да изглежда от описването с думи. Отстраняването на чужди тела е трудно, дори да са в носа и ушите.

По-добре е да не си играем на чичо доктор - има много случаи, при които непрофесионални действия водят до неволно натъпкване още понавътре. Освен това има риск човек без познания да се заблуди, че бобено зърно, ядка, скилидка чесън (също ефект на бабина рецепта - за спиране на хрема), са “преминали" в гърлото и поело към стомаха, защото вече не се виждат. А всъщност да са заседнали по грешно трасе - в носа, трахеята, дроба, и там, набъбвайки от влагата, да създадат критична ситуация. Стига се до обструкция – запушване на дихателните пътища.

Риск от вторично блокиране може да се създаде и по време на транспортиране, ако при движението чуждото тяло се премести на важно за дишането място, каза УНГ специалистът. Затова той препоръчва при случаи от подобно естество да се вика Бърза помощ, включително ако се налага придвижване до друг град. Лекарите използват за уточняване на проблема образна диагностика, специални инструменти и техники за “изсмукване" или хващане и изваждане на чуждото тяло. Методите, които прилагат, зависят и от спецификата на находката.

“С колегата доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия, сме вадили от белия дроб на малък пациент слънчогледови семки, които се бяха забили с твърдите си люспи в тъканта и бяха много трудни за отстраняване", спомни си д-р Меджидиев.

Драматично е и засядането на предмети и храна в зоната на ларинкса. Органът е много чувствителен особено при деца и при задържането на каквото и да е там бързо води до оток. Трябва да се реагира без бавене, за да се избегне риск от задушаване. При дефицит на време и напредващ процес лекаря прави трахеостомия Това е спасяваща процедура при непроходимост на горните дихателни пътища и блокирано естествено дишане. При риск от задушаване на шията се прави разрез, за да се вкара тръбичка, през която да влиза въздух.

На д-р Меджидиев му се е налагало да вади и батерии, натъпкани в носа и гърлото на деца. Допълнително предизвикателство е, че те изпускат киселина, която изгаря лигавиците. Относително по-бързо се разрешават случаите на “инвазия" в ушите. Класиката е влизане на насекомо. Жива буболечка в ухото е подлудяващо усещане, поражда се и световъртеж, защото ухото има роля и за равновесието. Слухът е застрашен, когато външният обект проникне дълбоко и нарани тъпанчето.

“При анамнеза или съмнение, че чуждо тяло е попаднало в ушите и особено в носа, гърлото и по-надолу в дихателните пътища, задължително трябва да се отиде на лекар. Викайте веднага Бърза помощ, дори транспортирането с лична кола може да влоши състоянието. При непрофесионален превоз в зависимост от вида на чуждото тяло и на какво ниво е в дихателните пътища то може да смени позицията си и да причини задушаване. Освен това при необходимост от незабавна реакция лекарят може на място да помогне за отстраняване на чуждото тяло или да осигури алтернативен път за дишане", апелира д-р Меджидиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: