Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Протест и жалба във Варна срещу 9-годишна присъда за опит за убийство
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 25.01.2019Коментари (0)3325
©
На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес е присъда на Окръжен съд – Варна от края на август миналата година, с която Костадин И. е бил осъден на 9 години затвор затова, че на 12 април 2015 г. в село Чернево, община Суворово, направил опит умишлено да убие Георги Г., като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина. Подсъдимият е бил признат за виновен и осъден на 4 години затвор затова, че е държал без разрешително 2 огнестрелни оръжия и боеприпаси. 28-годишният мъж ще търпи най-тежкото от присъдените наказания - девет години "лишаване от свобода“ при първоначален  строг режим. Първоинстанционният съд е осъдил Костадин да заплати на пострадалия обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер на  80 000   лева, както и 7891 лв за направените по делото разноски. Държавната такса върху уважения размер на гражданския иск е в размер на 3200 лв.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня фактите около съдебния казус, които сочат, че подсъдимият и пострадалият са принадлежали към големи родови общности в с.Чернево. Костадин бил от рода на  "копанарите“, а Георги от "златарите“. Враждата между двата рода била непримирима и дългогодишна. Във фаталния ден, според празничния календар бил Великден, отново се намерил повод за свада между представители на двете общности. Сериозно бил пострадал чичото на подсъдимия. Последвала гонка и дори нарочно предизвикан сблъсък между автомобили, управлявани от подсъдимия, който бил с брат си, а в другата кола бил пострадалият и други свидетели. Сблъсъкът между двата автомобила е станал на оживена улица, пред магазин за хранителни стоки и много хора, които е можело да бъдат сериозно наранени. Костадин стрелял с преправен на боен газов пистолет първо към автомобила на Георги. Пострадалият излязъл от колата и тръгнал към подсъдимия, който насочил пистолета към него и го прострелял на две места в гръдния кош. При инцидента пострадали още няколко души. Единствено бързата и адекватна лекарска намеса е спасила живота на Георги. В хода на делото пред първата съдебна инстанция са били разпитани повече от 40 свидетели, назначени и изслушани са били 11 различни експертизи.

В протеста пред въззивната инстанция прокуратурата настоява съдът да завиши размера на наказанието като отчете изключително високата обществена опасност на деянието, което е поставило на риск както живота на пострадалия, така и на много други хора.

Подсъдимият изрази и пред този съд съжаление за стореното, обжалва присъдата и моли съда да намали размера на наказанието. Както той, така и неговата защита настояват, че е действал, за да се защити и в състояние на афект.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.



Още по темата: общо новини по темата: 6
19.07.2016 »
08.07.2016 »
07.01.2016 »
15.04.2015 »
14.04.2015 »
13.04.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: