Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Много варненци чуха ужасната новина, че имат рак! Ето какво показват цифрите
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 04.02.2019Коментари (0)3430
©
Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака. На този ден организации и хора по цял свят се обединяват, за да повишат осведомеността за рака и работят, за да го превърнат в глобален приоритет в здравеопазването.

Очаква се статистиката да отчете 9,5 милиона души, напуснали света в резултат на заболяване от рак през 2018 г. - около 26 000 смъртни случая на рак на ден - и този брой се очаква да нарасне.

Тази година Съюзът за международен контрол на рака, който организира Световния ден за борба с рака, стартира нова тригодишна кампания с темата: "Аз съм и ще бъда". Тя призовава за личен ангажимент за намаляване на глобалното бреме на рака.

"Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД вече повече от 10 години не само лекува диагностицираните раково болни, но се опитва да предприема превантивни мерки и да открива заболяването в предраков или начален стадий. В резултат на безплатната профилактична програма на болницата, която се реализира всяка година през пролетта и есента и обхваща почти всички най-често срещани диагнози, много пациенти получиха по-голям шанс за напълно излекуване или по-голяма преживяемост.

През миналата година в рамките на двете едномесечни кампании през кабинетите за профилактика са преминали 206 варненци. При 5% от тях са открити онкологични заболявания и то в ранен стадий. Назначено им незабавно лечение, което значително е увеличило шансовете им за успешно излекуване.

Новорегистрираните болни в СБАЛОЗ – Варна през 2018 г. са 2582 души, от които 2028 са от Варненска област, а 554 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са преминали 16 495 пациенти, а през стационара на болницата в кв. "Аспарухово“ – 13 961. Новозакупената с общински средства ендоскопска и лапароскопска апаратура значително ще повиши капацитета за диагностика и щадящо оперативно лечение на пациентите.

Най-често срещаните диагнози при мъжете през 2018 г. са рак на простата, рак на бял дроб и рак на дебело черво, а при жените – рак на млечна жлеза, рак на дебело черво и рак на матката.

През юли тази година болницата ще отбележи три години от старта на все още единствената в страната Програма за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и техните близки. Тя бе започната с цел да отговори на необходимостта от информация и специализирана психологична помощ за пациентите с рак и техните семейства, както и да съдейства за облекчаване процеса на лечение, постигане на по-добро качество на живот и професионална грижа, включително чрез консултации от немедицински специалисти, като социален работник и адвокат.

Анализ на данните, от въведения Скрининг за самооценка на дистрес показва, че от анкетираните над 6000 пациенти се посочват най-често тревожност, следвана от нервност и страх в категорията Емоционални проблеми, свързани с болестта.

В категорията Практически проблеми пациентите на първо място отбелязват решение за лечение, а на второ финансови проблеми.

Отчита се и тенденция, която показва,че все по-често близки на пациенти търсят консултация с клиничен психолог по повод въпроси, свързани с общуването с пациента или с посрещането на промени, които забелязват в поведението на близките си - изолация, избухливост и  раздразнителност, отказ от лечение и т.н.

Пациентите се обръщат към социален работник най-често с казуси, свързани със социалните им права и възможности за подпомагане, които предоставя държавата и общината.

Най-честите консултации с адвокат са по повод трудово-правни взаимоотношения между пациент с онкологично заболяване и работодател.

През януари 2018 година беше поставено началото и на Арт група за жени с онкологични заболявания, като последваща грижа  и част от Програмата за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и техните близки. Всяка седмица жените от групата се събират, за да споделят, както своите нови творчески вдъхновения, така и личните си преживявания в пространство, в което ще бъдат чути, разбрани, подкрепени и насърчени. Благодарение на произведенията на изкуството, изработвани от членовете на групата за арт терапия, които се продават по време на благотворителни събития, се набират и средства за издръжка на програмата, която не се финансира от нито една институция.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна е съпричастен на обявената тригодишна кампания на Съюза за международен контрол на рака под надслов "Аз съм и ще бъда". Болницата ще се включи активно и в общинската програма за профилактика на онкологичните заболявания в направленията щитовидна жлеза, рак на шийката на матката, рак на простатата и рак на белия дроб. Ще бъде продължена и традиционната профилактична програма за превенция на онкологичните заболявания, реализирана безвъзмездно от лекарите и безплатно за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна.

Тригодишната кампания на Съюза за международен контрол на рака, който организира Световния ден за борба с рака, която общинската болница приветства, призовава за личен ангажимент за намаляване на глобалното бреме на рака.

Кампанията има две направления:

Как хората могат да си помогнат сами

·         Направете здравословен избор на начин на живот, който включва избягване на употребата на тютюневи изделия, получаване на много физическа активност, хранене със здравословна диета, ограничаване на алкохола и безопасност на слънце.

·         Запознайте се с признаци и симптоми на рак и насоки за ранно откриване, защото намирането на рак често прави по-лесно лечението.

·         Споделяйте истории за техния собствен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за подкрепа, за да помогнете за положителна промяна за всички хора, засегнати от рак.

·         Когато е възможно, използвайте работа и други ежедневни дейности по време и след лечение на рак като възможности за поддържане на нормалност, рутина, стабилност, социални контакти и доходи.

 

               Как хората могат да помагат на другите

 

·         Подкрепете пациенти с рак и оцелели с физическото и емоционалното въздействие на рака дори след края на лечението.

·         Да призове правителствените лидери да се ангажират с адекватни ресурси за намаляване на смъртните случаи от рак и осигуряване на по-добро качество на живот за пациентите и оцелелите.

·         Обучете себе си и другите за връзката между някои поведения на начина на живот - включително пушенето, лошото хранене и липсата на физическа активност - и риска от рак.

·         Разплитайте слухове и митове, които водят до стигма и дискриминация срещу хора с рак в някои общности.

·         Насърчавайте училищата и работните места да прилагат политики за хранене, физическа активност и забрана на тютюнопушенето, които да помогнат на хората да приемат здравословни навици за цял живот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: