Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през 2018-а
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 08.02.2019Коментари (0)3188
©
По повод Деня на археологията в България, Регионалният исторически музей – Варна организира пресконференция, която ще се състои на 12 февруари в сградата на Археологическия музей – Варна. На пресконференцията ще бъдат представени най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през сезон 2018.

Годината бе изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна. В рамките на съвременна Варна бяха проведени спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Нашите екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичната крепост на нос Св. Атанас в гр. Бяла, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековния манастир в м. Караач теке, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен. В резултат на това, във фондовете на Варненския археологически музей, постъпиха над 1000 нови находки.

Благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите са готови да Ви представят най-интересните си открития от 2018 г.

В пресконференцията ще вземат участие: д-р Владимир Славчев, д-р Христо Кузов, доц. Валерий Йотов, Александър Минчев, д-р Васил Тенекеджиев, д-р Игор Лазаренко и д-р Мария Манолова.

На 13 февруари от 16.00 ч. в зала "Север“ на Археологическия музей във Варна ще се открие изложбата "Който пие, зло не мисли“. Инициативата е на Историческия музей – Горна Оряховица и на Регионалния исторически музей – Варна.

Повод за организирането й е гостуването на изложбата "Алкохол и амбалаж“ на музея в Горна Оряховица.

В нея екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. До тях своето място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Представени са  и табла с множество черно-бели снимки и фотографии. Изложени са  и реклами на все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма "Васил П. Буланов", представена от даренията на неговата внучка.

Като допълнение към изложбата на Историческия музей – Горна Оряховица, са представени експонати от фондовете на отдел «Нова история» и отдел «Най-нова история» на Регионалния исторически музей – Варна. Показани са част от колекциите бутилки и чаши за сервиране на ракия и вино, етикети за бутилки от различни видове алкохол, производство на варненски заводи. Изложен е и документален материал – вестници, брошури и др. за трезвеността и вредата от алкохола, но и за гроздолечението.

В духа на популярния вече и в България «Ден  на влюбените» предлагаме на посетителите и един забавен поглед върху любовта и еротиката от края на ХIХ и средата на ХХ в. с автентични материали от фондовете на РИМ – Варна. 

Изложбата може да бъде посетена до края на месец март.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: