Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жена твърди, че мъжът й е починал след 5 операции в 2 болници
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 12.02.2019Коментари (1)1445
©
Основни грешки при ситуации на съмнения за лекарска грешка е отказът да се извърши аутопсия на починалия човек. Това каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова в ефира на "Здравей, България" по Нова тв. 

"Това е често срещан проблем, който в последствие затруднява прокуратурата, която се ангажира по случая", каза тя.

Адвокатът заяви, че в България има сериозен проблем по отношение на вещите лица, които се намират трудно и не винаги може да се разчита на обективността им.

Мария Шаркова заяви, че 35% от съдебните дела в България срещу лекари и лечебни заведения за провокирани от лоша комуникация. "Може лечението да е било блестящо, да е изпълнено по всички правила, но когато не сме комуникирали адекватно с пациента, той остава с впечатлението за нещо не добре свършено, за нещо не както трябва. Комуникацията трябва да е двустранна и това трябва да се коригира в България", обясни тя.

За последните 5 години, в сравнение с данните от предходните 5 години, делата са се увеличили двойно, сочат данните.

Според Роза Попова съпругът й е станал жертва на лекарска грешка. Той умира на 27 януари в болница "Света Екатерина" след извършени 5 операции в две болници. Съпругът на Роза Райко Попов е на 60 години. На 28 декември постъпва в болница "Света Екатерина" за изследвания. Мъжът има проблеми със съдовата система и аневризми в коремната кухина. След направените изследвания се налага спешна операция.

Следва консултация с уролог от Александровска болница, която не констатира здравословен проблем, различен от нормалната следоперативна симптоматика. Направен е скенер, който констатира наличието на лезия на единия бъбрек. По думите на Роза лекарите в болницата са скрили проблема от нея и мъжа й. На 10 декември Райко Попов е транспортиран до Александровска болница за спешна операция. Направена е операция за отстраняване на уретера с лезия. Лекарите съобщават на Роза, че операцията е успешна. Около 21 часа на същия ден Райко звъни на съпругата си – получил е запушване на байпаса на крака му. Налага се транспортиране обратно към Кардиологичното отделение на болница "Света Екатерина".

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" не установява нарушения по време на лечението. На 12 декември Райко Попов е транспортиран обратно до болница "Света Екатерина". Започва операция на крака. Роза твърди, че чува от служителите в болницата, че причина за запушването на байпаса е грешно лечение.

От Александровска болница изпратиха писмена позиция до NOVA според която всички действия, манипулации, диагностично-лечебни процедури са навременни, в пълен обем и в съответствие с правилата за добрата медицинска практика.

На 13 януари и в следствие на усложнения се налага втора операция за отстраняване на бъбрек и изчистване на инфекция от корема.

През следващите дни състоянието на Райко се усложнява – открит е Синдром на Гилен-Баре - aвтоимунно заболяване. Интубиран е и почти парализиран, но на 27 януари умира.

По думите на Роза в неформален разговор анестезиолог от "Света Екатерина" потвърждава лекарска грешка.

От Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" изпратиха писмена позиция по случая. Според екипа на болницата настъпилите усложнения на Райко Попов не са в следствие на лекарска грешка, а на основно заболяване – предходни байпаси по повод анавризмална болест на долните крайници, както и на възникналите такива в хода на спешните състояния.

Аутопсията установява, че Райко Попов е починал от редица заболявания, сред които синдром на Гилен – Баре. Роза не вярва на това заключение, нито на проверката на Медицинския одит. Подала е сигнал до Софийска градска прокуратура –  назначена е проверка по случая.

"В случая със съпруга на Роза не би могла да даде ясен отговор  на това дали е допусната грешка", обясни адвокат Шаркова. "Аутопсията ще покаже причината за смъртта и различните патологични процеси в тялото, но в последствие съдебните експерти са тези, които ще кажат дали има причинна връзка между дадени действия или бездейства и крайния резултат. Това е изключително сложен процес и затова делата протичат много дълго време", каза тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Един на друг се прикриват,нищо няма да докажат.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: