Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наредбата за преференциално пътуване на хора с увреждания във Варна се оказа незаконна
Автор: Пламена Николова 13:07 / 15.02.2019Коментари (0)4696
© Varna24.bg
В свое решение от 13 февруари Върховният административен съд потвърди решение на Административния съд във Варна, с което се казва, че Наредбата за преференциалното пътуване на хора с увреждания е незаконна, тъй като не е спазена процедурата по нейното приемане. Това съобщи за Varna24.bg Георги Станчев от Варна, който е оспорил по съдебен ред наредбата.

Според решението на съда при приемането на разпоредбите от Общинския съвет във Варна е трябвало да бъде взето становището на Агенцията за хората с увреждания.

Ето какво се посочва в информация от решението на съда:

"Производството пред първоинстанционния съд е образувано по жалба на Г. Станчев против разпоредбите на чл. 12, ал. 1, чл. 12, ал. 2, т. 4, т. 5, т. 6, т. 7 и т. 8 и чл. 19, т. 4 – т.8 от Наредба за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на територията на Община Варна, наричана за кратко по надолу Наредбата. С оспорения пред настоящата инстанция съдебен акт, съдът е отменил оспорените разпоредби на Наредбата, като е приел, че жалбоподателят има правен интерес от оспорване на описаните в жалбата му разпоредби, тъй като е с трайна намалена работоспособност – 79 % поради общо заболяване, а оспорените разпоредби касаят преференциални цени за абонаментни карти в обществен транспорт на Община Варна на лица с намалена работоспособност.

Съдът е приел, че в хода на административното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, изразяващо се в неспазване на разпоредбата на чл. 77 от АПК във вр. чл. 26, ал. 1 и ал. 2 от ЗНА, тъй като липсвал предварителен проект, който да е обсъждан по смисъла на закона или да е предоставена на заинтересованите лица такава възможност. Във вестник, разпространяван на територията на Община Варна, бил публикуван дневния ред за заседанието на Общински съвет – Варна, но не и буквалният текст на нормативния акт с неговите изменения. Това ограничило възможността на всички потенциални адресати да изразят при желание становища.

Според първоинстанционния съд, Агенцията за хората с увреждания е следвало да даде задължително становище при изготвянето на проекта на оспорения подзаконов нормативен акт на основание чл. 8, т. 4 от ЗИХУ. Невземането на това становище било съществено нарушение на административно-производствените правила и представлявало нарушаване на основните цели при осъществяването на държавната политика във връзка с интеграция на хората с увреждания при обсъждане и приемане на оспорените пред съда текстове не били събрани и представени доказателства относно ориентировъчен брой на лицата, имащи право от ползване на предвидените облекчения при пътуване с обществения транспорт, данни за бюджета на Община Варна във връзка с покриване на този разход, както и за съобразяване на нормата на чл. 25, ал. 1 от ППЗИХУ, предвиждаща месечна добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер на 15 % от гарантирания минимален доход. Тези обстоятелства водели до невъзможност за формиране на обоснована преценка относно възможността за безплатно ползване на всички линии от обществения транспорт в Община Варна от хора с увреждания. Съдът е преценил, че не са налице противоречия на оспорените разпоредби с т. 66 и чл. 16 от Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12.12.2006 г.

Жалбата е подадена от участник в първоинстанционното производство, имащ интерес от оспорване на неблагоприятния за него първоинстанционен съдебен акт и в сроковете по АПК, поради което е процесуално допустима. По същество е неоснователна.

Настоящата инстанция намира, че Станчев има интерес от оспорване на разпоредбите в Наредбата, свързани с определяне обхвата на преференцията за хората с увреждания, ползващи градски транспорт на територията на Община Варна. Лицето безспорно е инвалид с определена по съответния ред степен на увреждане и това води до необходимост от ползване на градския транспорт в степен, по-висока от тази за физически здравите граждани на общината, което от своя страна му дава възможност за по - добро интегриране и участие в обществения живот във всичките му форми. Като лице с увреждане, имащо значение за въведените с текстовете на оспорената Наредба рамки, Станчев има личен и пряк интерес от оспорване на тяхната законосъобразност. "

В свое искане до ПК "Транспорт“, ПК "Собственост и стопанство“, ПК "Финанси и бюджет“ и правна комисия хората с увреждания във Варна настояват както те, така и техните придружители да имат правото да пътуват на преференциални цени в цялата градска мрежа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: