Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проверяват детските градини във Варна за неимунизирани срещу морбили! Задължават медицинските работници да се ваксинират
Автор: Пламена Николова 14:39 / 15.02.2019Коментари (0)5604
©
РЗИ-Варна ще изисква информация от всички детски градини във Варна за неваксинираните срещу морбили деца. Предписания ще бъдат дадени и за персонала на лечебните заведения. Работещите там ще трябва да изследват имунитета си срещу морбили и при липса на такъв ще трябва да се ваксинират. Това каза за Varna24.bg д-р Анка Баева, началник отдел " Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Варна. Ето още какво сподели експерта във връзка със зачестилите случаи на морбили в страната:

"Мерките, които се вземат на територията на Варна и областта срещу предотвратяване разпространението на морбили са още от 2017 г. , когато имаше взрив в Пловдив. Оттогава ние стриктно следим общопрактикуващите лекари за подлежащите на имунизация 13-месечни деца и на реимунизация 12-годишни деца. Писмено ни дават отчет за това колко са направените от двете групи и колко остават. За всички деца са осигурени ваксини. За момента имаме готови писма и предписания всяка седмица да ни се дава отчет. За 2018 г. от подлежащите на имунизация са обхванати 85%, а от подлежащите на реимунизация 90%. Не е нисък обхвата, но би могло да се желае още. В тези 15% се включват деца с хронични заболявания и деца с доказани противопоказания от специалисти.

Най-уязвимата на морбили група са малките деца, това е детска инфекция, предава се по вътрешнокапков път, както и грипа. Бързо може да се разболее човек, който е контактен на болен. Има санкции за родителите, които не са имунизирали подлежащи на имунизация деца и това се прави, за да предотвратим допускането на заразата. От 2012 г. на територията на Варна и областта нямаме регистриран случая на морбили. Това е добър показател.

Относно въпросът дали ваксините са опасни, зная, че има хора, които се страхуват, но те са пречистени, използвани са много години и е хубаво децата да се ваксинират. Морбили е вид шарка, която дава доста усложнения на белия дроб, на мозъка и др. Започва като една отпадналост, температура, след това следва обрива, който започва от лицето надолу и след това следва и оздравяване. Преживяват голям процент от децата, но за жалост има и смъртни случаи. Най-сигурният начин за предпазване е ваксинирането, защото ваксината е с отслабени вируси на морбили, заушка и рубеола, това е жива ваксина. Може би и затова страхът на родителите е по-голям, но по принцип ваксинираните деца не боледуват. Ваксината, направена на 13-месечна възраст, гарантира защита от заболяването. Тези, които са прекарали заболяването като по-големи си изграждат също траен имунитет. Пълен имунитет обаче се добива след поставянето и на втората ваксина след 12-годишна възраст. Децата, които са с доказани противопоказания са освободени от ваксината.

Както и досега са дадени от РЗИ предписания до управителите на болниците и личните лекари. Тъй като в момента е обявен взрив на болни в Благоевград, ние сме дали предписание да ни се предоставят данни за всички подлежащи на ваксиниране до момента, за да преценим колко ваксини още ще трябва да бъдат осигурени. При възрастните хора и персонала на лечебните заведения би трябвало също да се изследва имунитета за морбили и ако нямат такъв да се направи по една доза от ваксината и на тях. Защото във всички болници и най-вече в инфекциозна клиника се обслужват такива болни и персонала е уязвим.

Скоро отново ще публикуваме на сайта на РЗИ какво представлява заболяването и ваксините.

Предписали сме да ни бъде дадена информация за децата в детските градини, които нямат ваксина, за да обхванем и тях.", каза д-р Баева. 

На въпросът какво мисли за широко разпространеното схващане сред хората, че вирусите се разпространяват умишлено, за да процъфтява фармацевтичната индустрия, специалистът каза следното:

"Аз не съм съгласна с това. В момента, в който масово се обхващаха всички с имунизации, нямаше това заболяване. 2010 - 2011 г. имаше един бум на морбили и бяхме във вихъра на работата и тогава имунизирахме много голяма част от ромското население. Беше взрива там. Ходихме по домовете и ето,че няма морбили във Варна. Иначе именно ромската общност е най-уязвима, тъй като те не си ваксинират децата масово, нямат дори личнопрактикуващи лекари, не можем да проследим колко деца подлежат на ваксиниране при тях. Работим с НПО-та, които ни помагат. А иначе в днешно време хората пътуват много. Започнаха да отказват ваксината, а тези вируси не са изчезнали. Когато се събере едно население голямо неимунизирано, заболяването процъфтява. Засегнато е голяма част от детското население в Италия и Франция, там имаше доста смъртни случаи и ваксината беше започната да се прилага отново."



Още по темата: общо новини по темата: 48
19.09.2019 »
11.09.2019 »
29.08.2019 »
23.08.2019 »
13.08.2019 »
12.08.2019 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: