Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млад варненски учител с номинация за будител
Автор: Пламена Николова 16:34 / 18.02.2019Коментари (0)4909
©
24-годишният преподавател по информатика и информационни технологии Борис Георгиев от варненското СУ "Любен Каравелов“ в "Аспарухово“ е номиниран от свои колеги за будител в кампанията на образователната платформа "Училища.бг“, научи Varna24.bg.

Националната кампания "Будителите“ има цел да покаже добрите практики и дейни хора в българското образование.

"Искаме да запознаем колкото се може повече хора с будителите на нашия век. Това е и нашата мисия. Целта ни е да покажем, че да бъдеш учител е гордост, привилегия и призвание", се посочва в информация за кампанията.

Ето какво споделя младият учител:

Какво Ви мотивира да сте учител?

- Всъщност никога съм нямал мотивация  да стана учител. Интересите ми бяха свързани с ИТ и тяхното приложение в бизнеса и ползата им за човека. През последната година на своето следване се явях на интервю за работа като учител, като мотивите ми бяха да проверя доколко знанията, които съм придобил, мога да прилагам и да видя нивото, до което съм стигнал. След първите няколко месеца в училище, осъзнах, че да си учител не е само да преподаваш определена материя, но и да имаш подход към децата и правилно да достигаш до тях. Видях ползите и минусите от двете страни на процеса обучение. Съзнавайки и виждайки, че днешните деца имат ежедневие, което е масово дигитализирано, реших да използвам тази възможност за преподаване, чрез използване на много дигитални инструменти, специфични компетентности и нови методи. Днес – след много спечелени състезания с моите ученици и участието ми като ментор в различни проекти съм мотивиран  да остана в системата, да се развивам и да изкачвам стълбата на успеха – стъпало по стъпало.

- Разкажете ни една любима случка в училище.

- Аз съм учител отскоро. Не са се случвали необикновени случки в моята практика. Винаги обаче съм се чувствал удовлетворен, когато след състезание или представяне, моите ученици ми благодарят за положеното старание, дадените знания и завоюваното призово място.

Кой беше вашият любим предмет в училище?

Моят любим предмет беше производствената практика. Там учителката ни обясняваше колко малки са градивните елементи, които ще използваме за запояване, а всъщност колко голяма сила имат, когато се обединят в една платка. Тогава направих сравнение с легендата за хан Кубрат и снопа от стрели.

- Къде са будителите?

- Те са навсякъде. Най-често са вътре в нас, но не всеки е готов да се отдаде и да покаже онова, което се крие вътре в него. Будител може да бъде 6 годишният Сашко от подготвителната група в моето училище, будител също може да бъде и Богдан от 12-ти клас. Всичко е въпрос на желание и на умение да покажеш скритото вътре в теб. 

С какво се гордеете като учител?

- Че всеки ден мога да се докосна до съзнанието на децата. Мога да им предам това, което аз знам, за да могат  те да го използват утре по по-добър начин.

- Как виждате класната си стая след 5 години?

- Без чинове и настолни компютри, а с много дигитални ресурси за неформално обучение. Среда – богата на зони, съответстващи на всеки от изучаваните модули и ученици, които ще избират сами своето място.

- Какво искате да се промени в българската образователна система?

- Включване на повече предмети, даващи професионални умения и подготовка. По-голям брой избираеми часове, които учениците  да избират според желанията и възможностите си.

- Кое е най-важното, на което искате да научите своите учениците?

Да са честни, открити, лоялни и конкурентноспособни. Да имат реална представа  за възможностите и знанията си, но и в същото време никога да не се подценяват.

- Опишете ни класната си стая.

Обикновена класна стая, но пълна с необикновени деца.

Кой беше вашият любим учител и защо?

- Г-жа Найденова и г-н Найденов – учителите ми по специални предмети от ПТГ – Варна. Благодарение на техният начин на преподаване, на личното им отношение към всеки ученик и на високият им професионализъм, аз мога днес да се нарека УЧИТЕЛ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: