Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наши лекари борят затлъстяването с революционна операция
Автор: Екип Varna24.bg 08:38 / 20.02.2019Коментари (0)1254
©
Почти 1,5 милиона души у нас са със свръхтегло. Страната ни е на едно от водещите места в Европейския съюз по честота на затлъстяването в детска възраст. Но в България вече съществува и се прилага успешно оперативно лечение на болестното затлъстяване.

В Александровска болница са оперирани 40 пациенти с тегло над 147 кг по новия метод. Само за първата година след интервенцията теглото им е намаляло средно с 50 кг, съобщава БНР

Причина за затлъстяването е не само прекаляването с храна, причините са комплексни, изтъква Валентин Събков, успешно лекуван с тази операция в Александровска болница. "Всички минахме от ада към рая. Родихме се, благодарение на този екип. Ние сме техните деца.“

Методът, наречен бариатрична хирургия, повлиява ефективно всички съпътстващи наднорменото тегло заболявания.

Затлъстяването е европейски проблем и оперативното му премахване е нов живот за хората със свръхтегло, казва д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, диетолог в болницата и председател на сдружение за проучване на затлъстяването.

Установени са над 195 са усложнения, настъпващи във връзка с наднорменото тегло и затлъстяването, посочи тя.

"Отдавна вече се знае, че затлъстяването не е просто козметичен проблем. Това е хронично заболяване, което води до редица усложнения. Не само тези, които вече сме чували -  захарен диабет тип 2, артериална хипертония, но и много други, свързани с психическото здраве на хората. Много ракови заболявания са свързани именно със затлъстяването.“

България през последните 20-30 години се включва в негативните европейски е световни тенденции. Близо 60 на сто от населението над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло, докато около 20% са със затлъстяване, отбеляза още д-р Дърленска.

Колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова повече нараства и смъртността, предупреди д-р Константин Гроздев от Клиниката по хирургия към Александровска болница, който основно оперира болните.

По думите му, от бариатрична хирургия се нуждаят хора, чийто Индекс на телесната маса е над 35. 

"Лечението на затлъстяването е комплексно. Не може да има универсална диета, която да помогне на всеки пациент. Трябва да е строго индивидуален диетичният режим. Физическа активност. При много пациенти помага и поведенческа психотерапия. Медикаментозно лечение, когато е възможно“, обясни д-р Гроздев.

Той е на мнение, не се дава достатъчно гласност на лечението чрез бариатрична хирургия. При хората с тежко затлъстяване този метод на лечение е препоръчителен, защото според статистиката вероятността те да се справят с килограмите си консервативно, без хирургия, е по-малка от 5%. 

"Нещо повече - бариатричната хирургия позволява, освен да се редуцира теглото на пациентите до здравословните килограми, да настъпи ремисия на доста от техните придружаващи заболявания“, коментира той.

Засега операцията не се поема от Здравната каса и струва 11 хиляди лева, но разходите за част от изследванията и следоперативното проследяване се поемат от Касата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: